Als je het gevoel hebt dat alles tegenzit, dat er alleen maar dingen moeten, dat je altijd overal moeite voor moet doen, dat je nooit eens wind in de rug hebt, dan is het misschien tijd om daar wat mee te doen.
Het klinkt te simpel om waar te kunnen zijn, maar als je voortdurend het gevoel hebt dat je tegen de stroom in zwemt, dan zwem je de verkeerde kant op. Omdraaien dus. Tegen de stroom in zwemmen, kost immers veel meer kracht en energie dan met de stroom mee zwemmen.
Pas als je omdraait, en met de stroom mee zwemt – gaat doen wat je écht wilt – kun je in een flow komen: een staat van zijn die je moeiteloosheid laat ervaren.

Maar dan kan toch niet?
“Omdraaien en gaan doen wat je echt wilt, dat kan toch niet zomaar?” Ik hoor het je zeggen. We zijn geneigd zo’n idee als onmogelijk af te doen. We denken in dingen die moeten en dingen die mogen, en heel vaak komen die overeen met respectievelijk werk en vrije tijd. Daarmee doen we onszelf enorm te kort. En onze werkgever of onze zakelijke relaties trouwens ook. Want uit elk onderzoek dat hiernaar is gedaan, blijkt dat mensen gelukkiger worden en veel beter presteren als ze de dingen doen waar hun hart ligt. Vaak zijn dat ook de dingen waar je grootste talenten liggen.

Flow is een gevoel
Flow is een gevoel dat ontstaat als je dingen doet waar je echt blij van wordt, waar je van nature al goed in bent. Alles gaat voorspoedig en alles lukt. Je hebt het gevoel dat alles als vanzelf stroomt. Als je dit ervaart, dit volledig opgaan in wat je doet, geniet je én presteer je optimaal.

Om in een flow te komen, moet je dus uitvissen wat je echt wilt, waar jouw persoonlijke kracht en je passie liggen en welke stappen je moet zetten om daar te komen waar je wilt zijn.

De twee dingen die je moet doen
Om om te draaien en met de stroom mee te gaan in plaats van er tegenin moet je twee dingen doen. Eén: je moet uitzoeken wat je echt wilt, en twee: je moet nagaan wat je tegenhoudt. Beide stappen vergen onderzoek, bewust worden, luisteren naar je innerlijke stem, heel goed naar jezelf kijken, patronen die je tegenhouden ontrafelen en loslaten, je angst overwinnen, stappen zetten. Dat gaat zeker niet van de ene dag op de andere. Het is een heel proces. Maar het hoeft ook geen jaren te duren.

De eerste stap is de belangrijkste
De aller-, allerbelangrijkste stap is de eerste. Dat is de stap die je zet als je je voor het eerst afvraagt of er misschien meer in het vat zit voor jou. Als je je realiseert dat je wel anders zou willen, maar die mogelijkheden meteen wegdrukt ‘omdat dat toch niet kan’. De mensen die bij mij de intensieve tweedaagse 1-op-1 Carrière APK gaan volgen, hebben meestal alleen nog maar die eerste stap gezet. En daarmee hebben ze voor zichzelf de deur geopend naar een nieuw leven waarin ze met de stroom meegaan in plaats van er tegenin.
En, in hoeverre ervaar jij flow in de dingen die je doet?

Hartelijke groet,
handtekening Patricia de Groot