Heb je er weleens bij stilgestaan dat je lichaam een eigen verhaal vertelt? Dat je hele geschiedenis als het ware is vastgelegd in je lichaam? Jouw lichaam vertelt je veel over hoe het met je gaat. Je houding, het gevoel in je buik en je manier van kijken. Anderen kunnen daar veel uit af lezen. Maar het kan ook jezelf meer bewust maken hoe het met je gaat. Je lichaam is een belangrijke informatiebron als je jouw leven een positieve wending wil geven. Maar hoe pik je de juiste signalen op? En wat wil je lichaam je eigenlijk vertellen?
De informatie van je lichaam gebruiken voor een beter leven
We hebben allemaal wel grote en kleine dromen. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je beter wil functioneren op je werk. Of dat je op zoek bent naar een fijne relatie. Maar zonder dat je bewust bent waar dat door komt, lopen dingen anders dan je zou willen. Beter leren luisteren naar je eigen lichaam is een hele efficiënte tool om duidelijk te krijgen welke dingen wel of niet bij je passen. De signalen van je lichaam kunnen je in een situatie of zelfs in een langer proces net dat duwtje in de juiste richting geven om de juiste keuzes te maken. En zoals je weet: van goede keuzes komen goede resultaten.
Luister naar het gefluister van je lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen
Niet luisteren geeft op den duur pijn en ongemak
Als je lang genoeg de signalen van je lichaam negeert, kan je zoveel ‘stress’ verzamelen dat je pijn en ongemak ervaart. Je lichaam komt in opstand, omdat je niet de dingen doet die bij je passen. Want wat past bij jou geeft weinig stress en voelt als moeiteloosheid. Het zijn die dingen waar je energie van krijgt. Ook als het om werk gaat. En de relaties waar je van opbloeit in plaats van leeg loopt.
Als het eenmaal pijn doet, dan biedt onze taal ook vaak de juiste woorden. Je lichaamstaal ligt al verweven in onze spreektaal:
- Heb je blaasproblemen en moet je vaak plassen? Dan ben je misschien wel ‘pisnijdig’.
- Heb je ‘te veel op je schouders’ genomen? Wellicht heb je last van je schouders en nek.
- ‘Ik heb er buikpijn van’ geeft aan dat je ergens te veel tegenop ziet, past het dan wel bij je?
- ‘Ik loop over van het werk’ Je ervaart stress en verliest het overzicht. En je woorden zeggen dat al. Kan je ook weleens ‘nee’ zeggen?
- ‘Wat heb je op je lever?’ Mensen die niet uitspreken wat ze dwars zit, kunnen last krijgen van hun lever.
- Is je nek stijf? Dan ervaar je zoveel stress -of juist te weinig uitdaging, dat je nog naar één kant op kan kijken. ‘Stijfkoppigheid’ is het resultaat.
Je kan vast nog meer voorbeelden bedenken. Onze taal is in de loop van de tijd mee ontwikkeld met de signalen die ons lichaam ons kan geven. Zodra je daar bewust van bent, kan je vaak al veranderingen in gang zetten. En daarmee kan je de pijn langzaam verzachten.
Subtiele signalen van je lichaam
Stel je hebt een belangrijk gesprek met je baas of een collega. Of je moet thuis een moeilijk gesprek voeren. Dan is luisteren naar de subtiele signalen van je lichaam een handige tool om de beste uitkomst te krijgen. Want signalen beginnen altijd klein. En pas als je ze jarenlang negeert, doordat je een bepaalde richting in je leven hebt gekozen, kunnen ze zich als pijn of ongemak gaan manifesteren. Neem je dus voor om bij elke beslissing goed naar die subtiele signalen van je lijf te luitsteren.
Oefening
Voordat je een belangrijk gesprek ingaat neem even een moment voor jezelf. Check je lichaam. Waar voel je spanning? Wees je er bewust van. Adem diep in en uit. En probeer met je adem die spanning weg te blazen. Scan nog een keer je lichaam op spanning en pijntjes. Probeer die ook weg te ademen. Dit is als het ware je nulmeting. Je weet nu precies hoe je lichaam voelt voordat je het gesprek in gaat. Bedenk ook welke uitkomst voor jou het meest ideaal zou zijn. Een nieuwe uitdaging op het werk, een volgende stap in je relatie? Of het oplossen van een conflict misschien. Het maakt niet uit, als het voor jezelf maar helder is.
Dan begint het gesprek. Je luistert bewust naar de ander. En je vertelt je eigen waarheid. Zit er voldoende overlap in de twee zienswijzen? Is er iets waar jij onverwachts ja of nee op moet zeggen? Hoe voelt ja? En waar voel je dat? Hoe voelt nee? En waar voel je dat? Voel je energie weglopen? Word je moe van het gesprek? Probeer goed te voelen wat er met je lichaam gebeurt. En moet je ergens een antwoord op geven? En weet je het niet zeker? Vraag dan tijd om na te denken (en voelen!) over je antwoord.
Check ook je lichaam na het gesprek. Is er opluchting? Zijn er spanningen weg? Of is er juist spanning bij gekomen. Analyseer de subtiele signalen die jouw lichaam je geven. Dan kan je veel betere beslissingen nemen. Voor jezelf en voor anderen. Niemand heeft er immers wat aan als jij je hand overspeelt of teveel hooi op je vork neemt.
Luisteren naar duidelijke en subtiele woorden van je lichaam
Jouw lichaam weet beter wat goed voor je is dan je verstand. Het staat veel dichter bij je innerlijk kompas of intuïtie. Het handelt en reageert ‘onbewust’. Maar juist met meer wijsheid en vanuit een hoger bewustzijnsniveau. Leren luisteren naar je intuïtie en de signalen van je lichaam geven je de mogelijkheid om jouw ideale leven vorm te geven. Met minder stress. Als je weet wat je wil en wat bij jou past, kan je een leven in flow creëren. Waarin je moeiteloos succesvol kan zijn. Wil jij dat ook?
Doe dan mee met mijn online cursus ‘Ontwikkel je Intuïtie’ Voor professioneel en persoonlijk succes