blog Patricia de Groot

Laatste blogs:

Het voordeel van ‘helder weten’

Het voordeel van ‘helder weten’

Regelmatig vragen mensen mij: “Hoe werkt dat nou, jouw helder weten?”

Wat het precies is en hoe het werkt zal voor iedereen die een dergelijk talent heeft verschillend en heel eigen zijn. In mijn geval betekent het dat ik ermee geboren ben. Ik heb geen idee hoe het is om zonder mijn ‘helder weten’ te leven en te werken. Voor dit talent heb ik niets speciaals hoeven leren en ik heb er nooit een cursus of opleiding voor gedaan. Behalve dan het leven zelf 😊.

Ik gebruik dit heldere weten in mijn werk om anderen vooruit te helpen. Om hen te begeleiden met de vraagstukken die het leven nu eenmaal biedt.

Jarenlang heb ik dit gedaan zonder mijn talent te benoemen. Het was eigenlijk al die jaren mijn geheime kracht, een manier om snel en succesvol het onzichtbare zichtbaar te maken. Om dat wat zich onder het wateroppervlak afspeelt boven water te krijgen.

Gelukkig zijn er ook mensen en bedrijven die mij juist vanwege dit talent inschakelen. Gelukkig, omdat ik het meest tot mijn recht kom als ik vrijelijk kan benoemen welke informatie ik ‘binnenkrijg’. Dat kan een woord zijn, een beeld, gevoel of ingeving. Natuurlijk mag je hier sceptisch over zijn. Mijn advies is dan: geef het de tijd en laat de resultaten maar voor zichzelf spreken.

Met een voorbeeld laat ik zien hoe mijn helder weten werkt:

Peter, een jurist van 52, loopt tegen problemen aan en vraagt zich af wat hij niet ziet. Hij vertelt over zijn situatie en terwijl hij dat doet krijg ik een haar in mijn oog. Die probeer ik er uit te halen. Terwijl ik dat doe, krijg ik als het ware van buiten in mijn hoofd de ingeving: “Vraag naar zijn vader”. Ik luister verder naar Peters verhaal en wil daarop reageren. Weer ‘hoor’ ik: “Vraag naar zijn vader”. Ik denk: ja dat doe ik zo, maar ik moet nu eerst mijn vraag stellen.

Maar de haar prikt te erg. Ik kan mijn vraag niet stellen en moet een time-out nemen om hem uit mijn oog te halen. En weer krijg ik dezelfde woorden binnen. Terug in de kamer vraag ik: “En Peter, hoe zit het met je vader in dit verband?” Peter kijkt me aan en barst in tranen uit. Hij zegt: “Ik was vroeger lange tijd boos op mijn vader en wilde nooit op hem lijken. En nu ik je mijn verhaal vertel, blijkt dat ik het precies zo doe als hij het vroeger deed”.

De vraag die ik had willen stellen had weliswaar met Peters patronen te maken maar in eerste instantie niets met zijn vader. Door mijn ‘ingeving’ te volgen vielen direct alle puzzelstukjes op hun plaats. Zonder omwegen.

Wil je ook verder komen in je leven of werk? En wil je snel tot de kern komen en resultaat behalen? Ik help je graag verder en zet mijn heldere weten voor je in.

1-op-1 tweedaagse coaching

1 dagdeel coaching

Doe jij werk dat écht bij je past?

Werk is een belangrijk onderdeel van je leven, waar je tijd, energie en veel van jezelf in stopt. Wanneer je carrière op een dood spoor zit, verlies je motivatie en kost werken meer energie dan het oplevert. Je kunt onzeker en gestresst raken. Doordat je niet meer op de juiste plek zit, presteer je niet maximaal en tast het je zelfvertrouwen aan.

Loopbaan coaching
Veel professionals die al jarenlang hard werken komen tot het inzicht dat hun werk niet meer goed past. Lees verder

Houd je persoonlijke groei niet langer tegen

Stap je steeds in dezelfde valkuil?
Voel je wrevel bij dezelfde soort mensen?
Kom je steeds in dezelfde soort vervelende situaties terecht?

Als je dit herkent, realiseer je dan dat deze situaties of personen één ding gemeen hebben en dat ben jij. Dat betekent niet alleen dat jij de veroorzaker bent, maar ook dat je de sleutel in handen hebt om er iets aan te doen.

Stel je voor dat je weet waar je frustratie of wrevel vandaan komt. Lees verder

Wat je van beren leren kan

Ergens een begin mee maken is voor iedereen lastig. Het brengt onzekerheden, risico’s en een kans op afwijzing met zich mee. Evolutionair gezien hebben we geleerd om alert te zijn op dreiging en gevaar. Tot zover niks aan de hand, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Maar wat als je té voorzichtig of angstig bent? Lees verder

Ik zie het helder, jij ook?

We kennen allemaal het gehaaste gevoel van de dagelijkse drukte op het werk en thuis. Soms is het moeilijk om het overzicht te bewaren. Sterker nog, het is gemakkelijk om het overzicht kwijt te raken en verstrikt te raken in ‘moeten’ en verwachtingen. Je voelt dat het niet goed is, maar hoe kom je daar uit? Hoe neem je afstand en pak je de regie weer terug? Lees verder