blog Patricia de Groot

Laatste blogs:

Loop jij ‘in de schoenen’ van je ouders?

De ouders van Ernst hebben een kleine kruidenierswinkel. Het is behoorlijk aanpoten voor hen om het gezin met vier kinderen een dak boven het hoofd te bieden. Ernst is zes jaar als oma in huis komt om voor de kinderen en het eten te zorgen, zodat zijn moeder fulltime kan meewerken in de winkel. Oma vindt het allemaal maar niets. Ze zegt regelmatig: “Een eigen winkel is niet voor ons soort mensen. Want wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje”.

Na verloop van tijd wordt er een tweede winkel geopend. In het begin loopt het zeer voorspoedig. Echter na verloop van tijd worden ze ingehaald door de komst van de supermarkten. Het lukt niet meer om de twee zaken overeind te houden. Uiteindelijk volgt sluiting. Oma zegt: “Zie je wel, wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje”.

Ik ben toch maar een dubbeltje
Ernst neemt zich al jong voor dat hij een ander leven wil dan zijn ouders. Hij kan goed leren en blijkt een commercieel talent te hebben. Op zijn 25e start hij zijn eigen bedrijf. Op zijn 35e is hij zeer succesvol en verdient veel geld. Maar begin 40 loopt hij helemaal vast. De markt wordt moeilijker en zijn commerciële talent lijkt op slot te gaan. Hij maakt misser na misser. Ernst durft niet meer naar bijeenkomsten en feestjes te gaan. Hij heeft moeite met gezien te worden.

De parallel met de zakelijke weg van zijn ouders en de overtuiging van zijn oma blijken voor Ernst – geheel onbewust – een eigen leven te leiden. Het maakt hem angstig in de wat moeilijker tijden. Als hij dan als toonbeeld van een succesvol ondernemer een presentatie houdt denkt hij: Straks val ik door de mand. Dan zien ze dat ik me groter maak dan ik ben. Dan zien ze dat ik toch maar een dubbeltje ben.

In de schoenen van je ouders lopen
Ernst loopt geheel onbewust in de schoenen van zijn ouders. De ervaringen van zijn ouders heeft hij onbewust meegenomen en zich eigen gemaakt. Zodanig dat hij net zo vast dreigt te lopen als zijn ouders hebben gedaan. Dat is wat ik noem ‘in de schoenen van je ouders lopen’.

Als kind word je door heel veel verschillende omstandigheden en diverse gebeurtenissen beïnvloed. Onder andere door allerlei uitspraken en overtuigingen van je ouders. Goed of verkeerd is niet belangrijk. Meestal worden ze in stand gehouden door hun eigen patronen en kindervaringen. Voor jou als kind geven deze uitspraken en overtuigingen een levenslange richting mee. Dat wil zeggen: je leeft deze (onbewust) zelf ook. Meestal totdat bepaalde gebeurtenissen in je leven je uitdagen om hierbij stil te staan. Pas dan neem je tijd voor de impact en effecten ervan in jouw leven. Je neemt ze onder de loep en je onderzoekt ze of je deze vanaf nu ook zo wilt blijven leven.

Wil jij weten hoe je uit de schoenen van je ouders stapt? Je leest er alles over in mijn nieuwe boek: ‘Jouw wil staat op de gang’ – handreiking voor betere relaties en meer levensgeluk.

Als je dit boek uiterlijk 6 december bij voorintekening koopt, maak je kans op een gratis coachgesprek ter waarde van € 275,- met mij. Elke 50ste voorintekenaar wint deze prijs!
Hopelijk tot gauw ziens!

Hartelijke groet,
handtekening Patricia de Groot

 

‘Jouw wil staat op de gang’ en de invloed van ouderboodschappen

boos meisje

Ken je de uitspraak ‘wees de oudste en de wijste’? Of: ‘je bent toch niet van suikergoed’ en ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’?
Dit zijn voorbeelden van ouderboodschappen; overtuigingen die je ouders je in je jeugd hebben meegegeven. Ze zijn van cruciaal belang voor de rest van je leven. Het zijn de ‘wegwijzers’ op je levenspad. Ouders doen allerlei uitspraken, goed of verkeerd is hIerin niet belangrijk. Wat wél belangrijk is dat jij deze boodschappen, meestal onbewust, zelf ook leeft. Net zo lang totdat het leven je uitdaagt om hierbij stil te staan.

‘Jouw wil staat op de gang’.
Deze uitspraak van mijn vader is de titel van mijn tweede boek. ‘Jouw wil staat op de gang’  is heel lang de onbewuste wegwijzer in mijn leven geweest. Tot het moment dat ik de impact ervan zag en begreep. Lees verder

Een nieuwe carrière na je 35ste? Doen!

Na de middelbare school maak je keuzes, die de loop van je werkende leven bepalen. En dat terwijl je later met hele andere ogen naar de wereld kijkt. En bovendien heb je misschien andere talenten ontwikkeld. Onze opvoeding heeft ook veel invloed op de keuzes die we maken. Soms duwt de ‘status’ van bepaalde beroepen ons in een richting. Tenslotte zijn vaak de verwachtingen van onze ouders bepalend voor welke studie we kiezen. Een carrière switch op latere leeftijd lijkt onmogelijk. Toch zijn er veel mensen die het doen. En met succes.

Na omzwervingen toch je droom waarmaken
Zo kreeg ik jaren geleden Marc (40) in mijn praktijk. Hij was een goede leerling op de middelbare school. Lees verder

Wat bezielt jou? Kijk eens in de spiegel!

Heb jij al bereikt wat je altijd al wilde? Of had je nooit een duidelijk beeld van waar je naartoe wilde in je leven en je werk? Koos je de juiste studie? Of zou je eigenlijk een andere richting op willen om met meer bezieling te kunnen leven? Naarmate de jaren verstrijken krijgen we vaak een andere beleving van wat er echt toe doet in het leven. En omdat we een groot deel van ons leven werken, is het werk dat we doen daarbij van groot belang.

Doelen
Je hebt misschien al veel doelen behaald in je leven en je werk. Maar vaak zijn onze doelen achterhaald tegen de tijd dat we ze bereiken. Dat klinkt negatief, maar stimuleert je ook juist om de ogen op de bal te houden. Nieuwe doelen stellen. Lees verder

10 tips voor kwalitatieve me-time

We zijn tegenwoordig allemaal druk, onderweg en komen chronisch tijd te kort. Onze volle agenda regeert de dag. Je rent van A naar B en je hebt zoveel te doen dat er nauwelijks tijd over is voor ‘me-time’. Uitgeput neerploffen op de bank en een film of serie kijken. Dat is de tijd voor onszelf die we nemen. Herkenbaar? Maar ‘me-time’ kan beter. Met echte aandacht voor jezelf en reflectie op je leven, zodat je met plezier en energie fijne dagen hebt. En je drukke schema met minder moeite vol kunt houden. Deze tien manieren van me-time kunnen je daarbij helpen. Het zijn vragen die jij jezelf kunt stellen. Neem er de tijd voor!

1.         Rust
Rust is nodig voor reflectie. Lees verder

“Zorg dat je nooit dankjewel hoeft te zeggen”

Toen ik 14 jaar oud was heb ik een jaar lang een gipsen korset moeten dragen. Het was een lastig jaar, en niet alleen vanwege mijn rugklachten. Want van een zelfstandige jonge tiener werd ik nu iemand die voor veel zaken afhankelijk was van ouders en vriendinnen. Zo was ik gewend overal zelf naartoe te fietsen, nu moest ik vaak gebracht en gehaald worden met de auto. In dat lastige jaar zei mijn moeder voor het eerst: “Zorg dat je nooit dankjewel hoeft te zeggen.” Ze is dat altijd blijven zeggen. Toen ik weer wat ouder was voegde ze eraan toe: “Zorg ervoor dat je altijd zelf in staat bent om je geld te verdienen.” en “Zorg ervoor dat je nooit je hand op hoeft te houden”. Lees verder

“Ik heb weer de energie en de handvatten om mijn eigen koers te bepalen.”

Vraag je al een tijd teveel van jezelf? Moet het altijd beter? Kost je werk je meer energie dan dat het oplevert?

Dan is het tijd voor een Loopbaan APK. Een Loopbaan APK geeft je zicht op waar je nu staat en hoe je hier gekomen bent. En nog belangrijker: wat jij kunt doen om weer geïnspireerd, met plezier en nieuwe energie je werk te doen.
De Loopbaan APK is een tweedaagse 1-op-1 sessie helemaal op jouw situatie en wensen afgestemd.

Reacties van deelnemers:
Babette: “Patricia heeft mij enorm veel inzicht gegeven over wie ik, waar mijn talenten liggen en waar mijn energie weglek zit. Dit geeft inzicht en vertrouwen. Na twee dagen Loopbaan APK heb je alle handvaten om je toekomst, met energie, weer richting te geven en je eigen koers te bepalen.” Lees verder

Het voordeel van ‘helder weten’

Het voordeel van ‘helder weten’

Regelmatig vragen mensen mij: “Hoe werkt dat nou, jouw helder weten?”

Wat het precies is en hoe het werkt zal voor iedereen die een dergelijk talent heeft verschillend en heel eigen zijn. In mijn geval betekent het dat ik ermee geboren ben. Ik heb geen idee hoe het is om zonder mijn ‘helder weten’ te leven en te werken. Voor dit talent heb ik niets speciaals hoeven leren en ik heb er nooit een cursus of opleiding voor gedaan. Behalve dan het leven zelf ?. Lees verder

Doe jij werk dat écht bij je past?

Werk is een belangrijk onderdeel van je leven, waar je tijd, energie en veel van jezelf in stopt. Wanneer je carrière op een dood spoor zit, verlies je motivatie en kost werken meer energie dan het oplevert. Je kunt onzeker en gestresst raken. Doordat je niet meer op de juiste plek zit, presteer je niet maximaal en tast het je zelfvertrouwen aan.

Loopbaan coaching
Veel professionals die al jarenlang hard werken komen tot het inzicht dat hun werk niet meer goed past. Lees verder