Je kent het vast wel. Die klusjes waar je echt geen zin in hebt. Of het gedrag van anderen waar je je aan ergert. Tegenzin en onbegrip vragen veel van je energie. Je hebt weinig invloed op vervelende taken, die toch echt moeten gebeuren. En al helemaal niet op het gedrag van andere mensen. Het enige wat je kan doen is je eigen houding veranderen. Je hoeft eigenlijk alleen maar van je hoofd naar je hart te gaan.
Vervelende klusjes met liefde doen
De meest vervelende klusjes kunnen glans krijgen als je het voor elkaar krijgt om ze met liefde te doen. Met routineklussen, zoals opruimen in huis of ontbijt maken als je eigenlijk wat langer in je bed had willen liggen, kan iedereen zich wel voorstellen dat je het gewoon doet. Zonder erbij na te denken. Als het elke dag terugkomt, ken je ook het gevoel dat erna komt al goed. Voldoening. Omdat je huis netjes is of jij je gezin een goed ontbijt hebt kunnen geven. Die makkelijke dingen zijn een goed begin om te starten. Breng er liefdevolle aandacht in. Hoe? Door jezelf voor te nemen om het met plezier te doen. Voor jezelf en je gezin. Wat je dan merkt? Het kost je veel minder energie als je het met liefde doet.
Leven met je hart open
Met je hart open leven. Zo noemen we dat als je dingen met liefde doet. Er is dan geen ruimte voor tegenzin of ergernissen. Je accepteert veel gemakkelijker tegenslagen en doet alles met meer plezier. Als je dat in je eigen huis voor elkaar krijgt, kan je het uitbreiden naar buiten. Op je werk, in de supermarkt en op het schoolplein. Ja, zelfs tijdens een sportwedstrijd. Oefen jezelf erin om met liefde situaties en andere mensen te bekijken. Wat levert dat je op? Je houdt bakken met energie over! En je ervaart zelf eerder flow in de dingen die je doet. Je kan met je hart open ook beter voelen wat goed is voor jou.
‘Volg je hart want het klopt’
Zonder oordelen leven bespaart je energie
We hebben over anderen vaak snel ons oordeel klaar. Dat brengt ook vaak frictie. Oordelen over anderen is eigenlijk verspilde energie. Zet daarvoor in de plaats eens verwondering. Kijk ernaar en vraag je af waar bepaald gedrag vandaan komt. Zonder er negatief op te reageren. Dat betekent niet dat je over je heen hoeft te laten lopen. Maar je kan een ander op honderd manieren aanspreken op ongewenst gedrag. Haal je het oordeel eruit? Dan zal je eerder vragen stellen.
Een vraag als: ‘gaat het wel’. Kan nog steeds in zoveel toonaarden verschillend klinken. Als je de vraag met een open hart stelt, zal je een heel andere reactie krijgen dan wanneer je het cynisch bedoelt. Je krijgt een waardevolle reactie over het achterliggende probleem als je open en eerlijk interesse toont in de ander. Je hoeft zelf dan ook niet boos of bang te worden. Dat scheelt je veel energie.
OEFENING
Start eerst thuis met klusjes. Bedenk het meest vervelende klusje zoals bijvoorbeeld vuilnis buiten zetten. Maak het niet groter dan het is en zie de voordelen. Bedenk bijvoorbeeld: ‘lekker opruimen voelt goed’ of ‘wat fijn dat die vuilnismannen dit toch maar steeds op komen halen’. En ben je buiten? Kijk dan eens om je heen. Staat er een oude buurman hetzelfde te doen? Groet vriendelijk of maak even een praatje. Dan is vuilnis buiten zetten ook een sociaal moment. Sta na een paar weken eens stil bij hoe je nu denkt over vuilnis buiten zetten. Is het nog steeds iets waar je tegenop ziet? Of doe je het zelfs graag? En hoeveel energie kost het je nu? Of levert het je zelfs een goed gevoel op?
Zodra je in je eigen vertrouwde omgeving het principe van liefdevolle aandacht onder de knie hebt, kan je dat uitbreiden. Bijvoorbeeld op je werk. Zijn er elke dag dingen die je moet doen, waar je een hekel aan hebt? Of mensen waar jij je aan ergert? Heel mooi, want dan heb je oefenmateriaal. Zoek naar het positieve in die situatie of het contact met die persoon. Wees opmerkzaam. Zet je hart open en oordeel niet. Als het je lukt zal je snel het resultaat merken. Schrijf het op. Zodat je onthoudt wat jij anders deed en hoe de andere persoon anders reageerde. Of hoe makkelijk dat vervelende klusje deze keer ging.
Niet poeslief of een pleaser worden
Onthoud trouwens één ding goed. Vanuit je hart leven is níet helzelfde als altijd poeslief zijn voor anderen. Je hoeft geen jaknikker te worden. En al helemaal geen pleaser. Dan brand je op omdat je meer geeft dan je ontvangt. Met je hart open kan je anderen ook confronteren. Maar wel op een manier, die positieve groei teweeg brengt. Leven met liefdevolle aandacht doe je ook zeker niet voor anderen. Want je hoeft er niets voor terug te verwachten. Je laat immers dat oordeel los. Je doet het alleen maar voor jezelf. Je gaat zeker ook positieve reacties van anderen krijgen. Dat is geen doel op zich, maar wel mooi meegenomen.
Meer vanuit je hart leven
Hoe meer je vanuit je hart leeft, hoe makkelijker je leven wordt. Wil jij daar meer over weten? In mijn online cursus ‘Ontwikkel je intuïtie’ leer je jouw intuïtie kennen en alles wat je ermee kan doen om meer vanuit je hart te leven. In afstemming op jezelf en de wereld om je heen. Zodat je leven meer moeiteloosheid kent. En je relaties verbeteren. Wil jij dat ook?
Doe dan mee met mijn online cursus ‘Ontwikkel je Intuïtie’ voor professioneel en persoonlijk succes
Heb je vragen? Plan een gratis 15 minuten gesprek in met mij. We kunnen dan even kennismaken en uitzoeken op welke manier ik je kan helpen.
Met een hartelijke groet, Patricia