Blog

Hoe vaak zie jij beren op de weg?

By 24 juli 2017oktober 27th, 2019No Comments

Gepubliceerd op Expand.
Ben jij iemand die vaak in obstakels denkt? Zie jij snel beren op de weg? En heb je vlug een reden paraat waarom nieuwe projecten, ideeën en ontwikkelingen vast en zeker gaan mislukken? Dan ben je een gezegend mens. Alle mensen hebben een natuurlijk mechanisme om obstakels op te werpen wanneer ze aan iets moeten beginnen wat nieuw of moeilijk is. Je gaat automatisch uitvluchten bedenken: bijvoorbeeld geen geld of geen tijd.

Hoezo ben je dan gezegend met deze ingebouwde voorzichtigheid? Het lijkt namelijk meer op een wegversperring die je vooruitgang belemmert. De beren op de weg die je ziet, zijn vaak gekoppeld aan patronen en overtuigen die jij al veel langer met je meedraagt. Diep van binnen ben je misschien onzeker over zaken of bang om ‘door de mand te vallen.’ Deze dieper liggende issues manifesteren zich heel duidelijk als een beer op de weg. En bieden je een kans om er wat mee te doen. Dat maakt je een gezegend mens.

Hoe kan je beren leren?
Ik adviseer je om eens goed naar de beren te luisteren. Ze kunnen je vertellen waarom ze bij je zijn en wat je kan doen om van ze af te komen. Ze zullen je dan met rust laten. In de toekomst kan je ook anticiperen op de beren, zodat ze wegblijven en je weg niet meer versperren. Het confronteren van deze beren is niet makkelijk, maar het zal je verder brengen in je persoonlijke groei en bevrijden van de rem die je op jezelf zet. Het gevolg is dat je minder bang bent om te falen, meer vertrouwen hebt in jezelf en zo ook beter kan presteren op je werk en thuis.

Uit mijn praktijk
Man (42, manager): “Ik durfde nooit een vervolgstap te zetten omdat ik bang was te falen. Ik wist zeker dat ik achter mijn rug zou worden uitgelachen als ik op een leidinggevende positie terecht zou komen. Door het heldere inzicht van Patricia kregen we al snel door dat deze angst om te falen een duidelijk patroon was en door mijn hele karakter was verweven. Hiermee belemmerde ik mezelf en dat wilde ik niet meer. Nadat ik het erkende, herkende en confronteerde, voelde ik me sterk genoeg om toch de stap te zetten. Nu ben ik blij dat ik de sprong heb gewaagd en doe ik met veel voldoening mijn werk als manager van een prettige en succesvolle afdeling.”

Het leren van beren is niet makkelijk. Je hebt er discipline en doorzettingsvermogen voor nodig, want het confronteert je met zaken die je al jarenlang probeert te omzeilen en lastig vindt. Maar onthoud: als je eenmaal van de beren hebt geleerd, komen ze niet meer terug en kan jij je weg naar geluk en succes verder vervolgen, zonder versperring.

Veel succes!