Een besluit nemen of kiezen uit meerdere opties, het kan ontzettend lastig zijn, vooral als het om iets belangrijks gaat. Je hebt alle plussen en minnen op een rij gezet, naar mogelijkheden en alternatieven gekeken, maar je komt er nog steeds niet uit. Luister je naar je verstand, naar je gevoel, of regeert de waan van de dag?

Onrust in je hoofd

Als je luistert naar je innerlijke stem, dan maak je gebruik van je intuïtie. Dat is iets heel anders dan luisteren naar het stemmetje in je hoofd dat roept wat er allemaal mis kan gaan. Je innerlijke stem is zachter, subtieler, weet vaak feilloos wat goed voor je is. Maar verwachtingen, meningen van anderen, piekeren, boodschappenlijstjes, een kind dat aandacht vraagt, kom daar maar eens bovenuit als subtiele stem. Wil je naar je intuïtie kunnen luisteren, dan heb je rust in je hoofd nodig. Een lijst met plussen en minnen kan zeker verhelderend zijn, maar geeft bepaald geen rust in je hoofd.

Twee stemmen

De stem die jou continu herinnert aan alles wat je nog moet, aan alles wat je beter had kunnen doen, noem ik je onruststem. Je innerlijke stem daarentegen is je ruststem. Het is onmogelijk om tegelijkertijd naar beide stemmen te luisteren, dat lukt niemand. Om je innerlijke stem te kunnen horen, moet je dus je onruststem uitschakelen. Maar hoe doe je dat? Daar zijn ruwweg twee manieren voor.

Onrust uitschakelen

De eerste manier om je onruststem uit te schakelen is door jezelf te oefenen in meditatie en mindfulness. Om zo je gedachten uit te zetten, je hoofd leeg te maken en in het hier en nu te komen. Je kent vast de talloze technieken en oefeningen die je daarvoor kunt gebruiken. Door regelmatig te oefenen wordt het makkelijker om gedurende de dag je onruststem uit te schakelen. En dan ontstaat er ruimte voor je innerlijke stem. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat dit in feite een tijdelijke oplossing is.

Een grondiger afrekening

De tweede manier is een grondiger aanpak, waarbij je de diepere oorzaken van je onruststem onderzoekt. Vaak komt het gevoel van opgejaagdheid voort uit oude patronen die van invloed zijn op je zelfbeeld. Mag je van jezelf echt de vrijheid nemen om te leven zoals jij wilt, de keuzes maken die jij wilt maken? Met de eerste manier ben je dus vooral de symptomen van je onruststem aan het bestrijden. Met de tweede manier pak je de oorzaken aan. Daar kan ik je bij helpen in een intensieve tweedaagse waar jij centraal staat.

Tweedaagse 1-op-1

Tijdens deze tweedaagse 1-op-1 ‘Haal het beste uit jezelf’ gaan we aan de slag met de diepere oorzaken van je onrust. Je leert hoe je vanuit je kern sterker kunt gaan staan voor de keuzes die jij maakt en wat je daarvoor nodig hebt. Je leert luisteren naar je innerlijke stem en intuïtie, waardoor je meer rust en minder stress ervaart en zo keuzes die je maakt niet alleen goed voelen maar ook je gewenste resultaat opleveren.

Wil jij oorzaken van je onruststem onderzoeken? Bel of mail mij en we maken een afspraak om kennis te maken.

Met een hartelijke groet, Patricia