Met een goed stel hersens vol met kennis, kan je al veel voor elkaar krijgen. Maar voeg je daar een bergje creativiteit aan toe? Dan kan je wonderen verrichten. Wil jij je creativiteit verder ontwikkelen? Maak dan gebruik van je intuïtie. Het geeft je toegang tot innovatieve ideeën.

Kennis is een mooie basis
Zonder kennis kan je weinig. Natuurlijk kan je nog steeds creatief zijn. Maar samen met kennis is creativiteit een gouden kans om echt bijzondere ideeën in de wereld te zetten. Maar hoe ontwikkel je creativiteit?

In contact komen met je creatieve kracht
Creatieve kracht, want dat is het, verliezen we vaak als we te lang op school zitten. Ik zeg ‘verliezen’, maar het is meer ‘vergeten’. Het is niet weg. Je hoeft het je alleen maar opnieuw te herinneren. Jouw intuïtie helpt je daarbij. Het is de poort naar jouw unieke ideeën en jouw creatiekracht. Want een idee zonder creatie blijft in je hoofd. En je wil het juist in de wereld zetten!

Oefening om jouw creatieve kracht te herontdekken

Oefen met je favoriete muziek. Of het nu Beethoven is of Queen of The Beatles. Jimi Hendrix op gitaar of Ella Fitzgerald met haar zangstem. Genialiteit kunnen we allemaal herkennen. En waarom noemen we het ‘geniaal’? Omdat het niet bedacht is, maar een extra ingrediënt heeft. Een creatieve kracht die de ziel raakt. Wat is voor jou het ultieme muziekstuk? Zet het aan op een plek waar je niet gestoord kan worden en:

1.    Zet de muziek zo hard dat je niets anders hoort
2.    Beweeg mee op de muziek op een manier die past voor jou
3.    Voel waar de muziek je raakt, probeer dat te duiden
4.    Welke emoties voel je? Geef er woorden aan
5.    Welke kleuren en vormen horen er bij deze muziek?
6.    Is de muziek klaar? Probeer in dat gevoel te blijven en pak een stuk papier, een pen en kleurpotloden
7.    Schrijf alle woorden op die in je opkwamen door de muziek
8.    Maak er een kort gedicht of songtekst van, zonder erbij na te denken
9.    Pak een doos kleurpotloden en zet de vormen en kleuren op papier

Als je dit zonder na te denken kan doen, heb je toegang tot je eigen creativiteit gekregen. Je tapt als het ware in op een creatief veld, door je mee te laten nemen in het gevoel, dat de muziek je geeft. En ja, je kan dit ook toepassen op zakelijke ideeën of plannen. Door helemaal vrij te creëren kom je op ideeën die je niet kon bedenken met je hoofd.

Intuïtief weet je ineens welke bewegingen, woorden, vormen en kleuren er horen bij jouw favoriete muziek. Dat geldt net zo goed voor een project, product of nieuwe onderneming. 

Wil jij je creativiteit verder ontwikkelen door in contact met je intuïtie te leven?

Doe dan mee met mijn workshop ‘Intuïtie voor ondernemers en professionals’ op 25 november 2023.