Stap je steeds in dezelfde valkuil?
Voel je wrevel bij dezelfde soort mensen?
Kom je steeds in dezelfde soort vervelende situaties terecht?

Als je dit herkent, realiseer je dan dat deze situaties of personen één ding gemeen hebben en dat ben jij. Dat betekent niet alleen dat jij de veroorzaker bent, maar ook dat je de sleutel in handen hebt om er iets aan te doen.

Stel je voor dat je weet waar je frustratie of wrevel vandaan komt. Dat je begrijpt wat de trigger is van jouw gedachten of gedrag. Dan kun je anders reageren in eenzelfde soort situatie en frustratie voorkomen. Dan gaat de druk van de ketel en kun je accepteren wat er gebeurt en daar naar handelen. Wat dat oplevert? Minder frustratie, wrevel en ongenoegen en meer vrede met jezelf en je omgeving.

Patronen
Het steeds vastlopen in vergelijkbare situaties overkomt veel mensen. Want iedereen heeft zijn eigen manieren van denken en doen. Dat geeft houvast en een gevoel van veiligheid. Die eigen manieren van denken en doen worden ook wel je patronen genoemd. En het spreekt voor zich dat die ingebakken patronen niet altijd helpend zijn, soms keren ze zich zelfs tegen je. Het loont dus de moeite om uit te zoeken wat jouw patronen zijn en wat deze patronen je brengen.

Zelfreflectie
Hoe kom je er achter wat je patronen zijn? Door kritisch en eerlijk naar jezelf te kijken. Naar je talenten en kwaliteiten, je uitdagingen en valkuilen. Als je jezelf recht in de spiegel aankijkt, zie je ook de keerzijde van je medaille en daar ligt het aanknopingspunt waar je naar zoekt.

Omdat het niet makkelijk is om zo grondig en uitgebreid naar jezelf te kijken, kan je de hulp van een coach inschakelen. Die wijst je op patronen die je misschien zelf over het hoofd ziet. Voor jou zijn ze namelijk vanzelfsprekend, je bent er zo aan gewend dat ze niet meer opvallen. Door samen een plan te maken voor je persoonlijke ontwikkeling ga je gericht aan de slag om te voorkomen dat je in dezelfde valkuilen blijft stappen.

Uit mijn praktijk
Karin
, manager (43): ‘Patricia had snel en haarscherp door wat mijn patronen zijn. We formuleerden samen concrete handvatten om deze te doorbreken. En nu, ruim vijf jaar later, denk ik daar nog vaak aan terug. Het biedt me houvast in veel situaties en ik heb ik er nog steeds baat bij. Patricia heeft zo een enorme boost aan mijn persoonlijke ontwikkeling gegeven.’

Wil jij ook werken aan je persoonlijke ontwikkeling onder begeleiding van een ervaren coach? Belemmer jezelf dan niet langer en maak dan vrijblijvend kennis of download mijn gratis e-book om verder te lezen over patronen.

Hartelijke groet,
handtekening PdG | Patricia de Groot | Intuïtie kun je trainen