Onlangs zag ik een uitspraak van Pippi Langkous voorbijkomen: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ Ik moest er erg om lachen. Want Pippi heeft gelijk: als je iets nieuws gaat doen, moet je ervan uitgaan dat je het kunt. Het tegendeel is immers niet bewezen.

Positief denken
Pippi Langkous is natuurlijk het toonbeeld van een positief ingesteld iemand. Toch hoef je niet een van nature positief ingesteld mens te zijn om positief te kunnen denken. Je hebt namelijk zelf de keuze om te denken wat je wilt, en hoe. En als je geleerd hebt positief te denken, zul je merken hoe krachtig dit werkt. Positief denken kan je heel veel verder helpen, om de simpele reden dat je doet wat je denkt.

Draai het eens om
Kijk eens wat er gebeurt als je het tegenovergestelde doet. Als je denkt ‘dat lukt me niet’, dan lukt het ook niet. Net als positief denken werkt ook negatief denken heel krachtig. Het brengt je gegarandeerd nergens, en het houdt je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid af van je succes.

Waarom is positief denken dan zo moeilijk?
Van het ene op het andere moment positief gaan denken is in de praktijk nog niet zo gemakkelijk. Zeker niet als je altijd tal van redenen kunt bedenken waarom iets niet zal lukken. Als je snel beren op je weg ziet. Zoals ik in een vorige nieuwsbrief al schreef, zijn die beren vrijwel altijd het gevolg van denkpatronen en overtuigingen uit je verleden. En zolang je daarmee niet hebt afgerekend, blijven ze je zelfvertrouwen ondermijnen. En kun je niet denken met het onbevangen optimisme van Pippi Langkous.

Geloven in jezelf
Zolang je niet hebt gekeken naar je negatieve overtuigingen en patronen, blijft positief denken lastig. Je kunt het wel proberen, je kunt best tegen jezelf zeggen: dit gaat me lukken. Maar als je er van binnen niet echt in gelooft, hou je jezelf voor de gek. Dan wordt het een mantra: ik denk dat dit me nu gaat lukken – ik denk dat dit me nu gaat lukken – ik denk dat dit me nu gaat lukken. Een holle frase die je jezelf aanpraat maar die niet werkt.

Om echt positief te kunnen denken, moet je eerst geloven in jezelf. En dat betekent maar één ding: afrekenen met oude patronen en negatieve overtuigingen die je ooit zijn aangepraat, en inzien dat je helemaal oke bent.

En dan ga je vanzelf leven op de Pippi Langkous manier
Als je op dat punt bent aangekomen, gaat positief denken opeens vanzelf. Dan hoef je er helemaal geen moeite meer voor te doen. Omdat niets jou meer kan afbrengen van de overtuiging dat je oke bent. En dat het dus niet uitmaakt of iets lukt. En het mooie is: dan blijkt de Pippi Langkous manier opeens opvallend goed te werken en lukt van alles waar je vroeger zo tegenop zag.

Haal het beste uit jezelf
Wil je onderzoeken welke patronen en overtuigingen jou afhouden van het werkelijk geloven in jezelf? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende intake voor de 1-op-1 ‘Haal het beste uit jezelf’. Ik heb tijdens deze sessies al talloze keren mogen meemaken hoe iemand in twee dagen de verandering van zijn leven beleefde. En daarna zijn leven vervolgde vanuit het fantastische, positieve Pippi Langkous gevoel.

Hartelijke groet,
handtek PdG0001