In de huidige 24-uurseconomie is het niet eenvoudig om werk en privé te scheiden. Vooral zelfstandigen, maar ook professionals in loondienst, werken vaak thuis. Met de laptop op de keukentafel en de smartphone die overal mee naartoe gaat, wordt de scheiding tussen werk en privé steeds vager.

Dat werk en privé door elkaar lopen, kan voordelen hebben. Je bent immers ook thuis, bij je gezin, je kunt even de kinderen naar bed brengen of de was in de machine doen, terwijl je werk gewoon door kan gaan. En het heeft ook nadelen. Het gevaar bestaat dat je nergens echt met je aandacht bij bent: niet bij je werk en niet bij je privéleven. Een andere veel voorkomende valkuil is dat je werk nooit af is, zeker als je het druk hebt. Nog even een uurtje ‘s avonds werken. En dat je eigenlijk altijd bereikbaar moet zijn, want er kan een klant bellen. Je bent dan dus nooit echt vrij. Wat voor impact heeft dat op je privéleven?

Grenzen stellen
Wat aanvankelijk zo veel voordelen leek te hebben, kan nadelig uitpakken als de grenzen vervagen. Zeker als je vanuit huis werkt, is die scheiding lastig. Want: wanneer is het ‘thuis’ en wanneer is het ‘werk’? Het is daarom belangrijk om zelf grenzen te stellen, om te voorkomen dat je te veel ballen tegelijk in de lucht moet houden.

Tips:
Heb je moeite om zelf verantwoordelijkheid te nemen om werk en privé te scheiden? Enkele tips:

  • Houd eens voor jezelf bij wanneer je thuis aan het werk bent en wanneer werk en privé door elkaar heen lopen.
  • Plan duidelijke rustpunten in voor jezelf, zodat je thuis niet voortdurend aan het werk bent.
  • Ga eens na hoever je daarin kunt gaan en trek daar een duidelijke grens.
  • Spreek bijvoorbeeld af dat ’s avonds de laptop en de smartphone in principe uit gaan en dat je in het weekend maximaal een uurtje werkt.

Wil je nog grondiger jouw balans tussen werk en privé onder de loep nemen en kijken wat er beter kan? Dan is een Carrière APK een uitstekend middel.