Jezelf doelen stellen is belangrijk. Dat helpt je om je te ontwikkelen, te groeien en ergens naar toe te werken. Maar wat als je eindelijk, na hard werken en veel opzij zetten, je doel hebt bereikt en het niet blijkt te zijn wat je ervan had verwacht?

Regelmatig krijg ik cliënten die hun doel voorbij zijn geschoten. Zo kwam er onlangs iemand bij me die dolgraag manager wilde worden. Maar toen hij het eenmaal was, bleek het niets voor hem te zijn. Hij had nu weliswaar een sterk verbeterd inkomen en een prachtige leasewagen, maar zat hele dagen achter een bureau en had nauwelijks nog contact met klanten. Hij was niet gelukkig in zijn nieuwe functie. Eigenlijk wilde hij het liefst terug naar zijn vorige functie, waarin hij erg blij was. Maar zijn ambitie dan?

Ambitie of passie?
Als je druk bezig bent de doelen te bereiken die je jezelf hebt gesteld, bestaat het gevaar dat je de reflectie mist. Jezelf doelen stellen is prachtig, maar op de weg erheen moet je wel af en toe stil staan en jezelf de vraag stellen waar je staat. Voelt het nog goed? Wil ik nog hetzelfde? Past het doel nog steeds bij mijn leven en bij mijn loopbaan? Maar vooral ook: laat ik me drijven door ambitie of door passie?

Want ambitie is prachtig, maar als je iets doet waar je niet gelukkig van wordt, waar de passie ontbreekt, dan zal het je niet verder helpen. Goed in de gaten houden of je passie en je ambitie op één lijn liggen, is dus heel belangrijk.

Passie kan wel zonder ambitie, maar ambitie kan niet zonder passie
Mensen worden gelukkig als ze dingen kunnen doen waar hun hart blij van wordt. Als dat ook nog geld oplevert, is dat een geweldige combinatie. Het gevoel van vervulling dat je krijgt als je je passie volgt, kan voldoende zijn om genoegen te nemen met wat minder ambitie.

Ambitie is vooral gericht op maatschappelijke positie en status. Daar is niets mis mee, maar als dit het enige is, doordat de echte passie ontbreekt, is dit voor de meeste mensen niet voldoende.

Hoe kom je erachter of je op de goede weg bent?
Laatst kwam er iemand bij me die de ambitie had voor zichzelf te beginnen, maar nog twijfelde of dat wel bij hem paste. Hij was als professional hartstikke goed in zijn vak, maar vroeg zich af of hij als zelfstandig ondernemer nog net zo veel plezier in zijn werk zou hebben. Hij wilde niet worden zoals zijn baas: bedolven onder werk dat niet meer de passie was waaruit het ooit was begonnen.

We besloten een intensieve tweedaagse één-op-één helemaal aan dit onderwerp te wijden. Deze coachingsessie bood hem alle inzichten die hij nodig had om weer helder te krijgen wat hij echt belangrijk vindt en welke weg hij daarvoor wil gaan. Hij heeft zijn doelen en zijn passie weer duidelijk voor ogen.

Is dit iets voor jou?
Als jij twijfelt of je ambities wel bij je passen, als je wilt weten hoe jij je ambities en je passies kunt laten samenvallen, dan help ik je graag de antwoorden te vinden.
Heb je het gevoel dat je je doel voorbij bent geschoten en dat je ergens bent beland waar je bij nader inzien toch niet gelukkig mee bent? Dan kunnen we samen kijken wat wel past bij jou én je passie.

Kijk op de website welke één-op-één het beste bij jou past:
Haal het beste uit jezelf
Carrière-APK
Of neem contact met me op voor een vrijblijvend oriënterend telefoongesprek.

Hartelijke groet,
handtek PdG0001