Een mens heeft vele eigenschappen. De eigenschap waar je het meest een oordeel over hebt bij een ander, die heb je zelf ook. Dat is je schaduwkant, ofwel je blinde vlek. Als je je bewust wordt van je eigen schaduwkanten, dan heb je toegang tot een enorm groeipotentieel.

Een voorbeeld: Hans (41) stoort zich enorm aan laatkomers bij de wekelijkse projectmeeting. Hij uit hierover regelmatig zijn ongenoegen. Helaas lijkt dat weinig effect te hebben. En dan merkt iemand op dat Hans zélf regelmatig te laat is.

Ook al groeit je bewustzijn over jezelf, er zijn altijd blinde vlekken. Dat wil zeggen datgene wat je niet van jezelf kunt zien, wat je niet wilt weten, wat bij wijze van spreken achter je staat. Dat is je schaduwkant. Overigens kunnen anderen jouw schaduw heel goed zien. In je schaduw vind je volop mogelijkheden om je verder te ontplooien, bijvoorbeeld door:

  • feedback te vragen op je eigen gedrag;
  • te onderzoeken hoe het komt dat je je stoort aan bepaald gedrag van anderen;
  • je eigen oordelen over mensen onder de loep te nemen.

Je schaduw in het licht zetten

Zoals gezegd, waar je je aan stoort bij een ander zegt vooral iets over jezelf. Want wat je niet kent of herkent, zal je ook niet opvallen, laat staan dat het je stoort. Vraag jezelf daarom eens in alle eerlijkheid af wanneer of in welke omstandigheden jij zelf doet wat je zo storend vindt in een ander. Realiseer je dat je van de mensen waar je het meest allergisch voor bent, het meeste kunt leren. Zij hebben namelijk te veel van iets wat jij juist nodig hebt.

Ontmoet je schaduw

Wil je wat zelfonderzoek doen:

  • Neem 3 personen in gedachten waarvan jij vindt dat ze wat dingen zouden kunnen veranderen in hun gedrag. Denk hierbij aan zaken zoals: dominantie, te detaillistisch, te druk;
  • Schrijf ze op;
  • Vraag je af wanneer en in welke situatie jij dit bij jezelf herkent.

Onthoud: alles wat je niet bij jezelf erkent blijft in je schaduw, en behoort dus niet tot je bewuste eigenschappen. Dat is echt zonde, en ik wens je daarom veel licht op je schaduw!

Wil je echte stappen maken om je schaduwkanten te onderzoeken? Neem contact met me op, dan nemen we de mogelijkheden samen door.