Als je mij al wat langer kent, mij volgt of misschien met mij hebt gewerkt, dan weet je dat een belangrijke kwaliteit mijn hoge gevoeligheid is. Deze kwaliteit gebruik ik altijd met veel plezier in mijn werk. Daardoor voel ik snel en trefzeker wat er aan de hand is en bied concrete handvatten voor een oplossing.

Zoals met alle kwaliteiten heeft ook deze kwaliteit een keerzijde. Regelmatig zeg ik: ‘’ik heb geen energie meer” of “ik voel me leeg en totaal futloos”. Vooral in veeleisende tijden heb ik hier behoorlijk wat last van. En nu, met corona, leven we in een geheel nieuwe en onvoorspelbare tijd. Het is dus niet zo raar dat juist deze tijd mij extra veel energie kost. Herken je dit bij jezelf?

Negatieve energie

Hoe gevoeliger je bent, hoe meer last je hebt van de huidige tijd. Want, er gebeurt van alles om ons heen, en dus ook in de energie. Voor de duidelijkheid: alles wat leeft ís energie, en straalt energie uit. Dat betekent dan ook dat we met elkaar en met alles wat leeft verbonden zijn. Als er iets aan de hand is in het energieveld om ons heen, heeft dat direct een uitwerking. Op jou individueel, en ook op je gezin, je team en natuurlijk op je werk.

Een voorbeeld: als je blij bent dan straal je een bepaalde energie uit en mensen vinden het fijn om deze energie te ervaren. In deze coronatijd zijn veel mensen boos, onzeker, bang of recalcitrant. Hoe gevoeliger je bent, hoe meer en hoe makkelijker je deze negatieve energie oppakt en binnen laat komen. Wat je hierdoor kunt ervaren is:

  • je voelt je down;
  • er komt nauwelijks iets uit je handen;
  • irrationele gedachten overspoelen je en nemen bezit van je;
  • je krijgt last van deprimerende gevoelens;
  • je voelt je continue moe, ook al slaap je voldoende.

Energiehuishouding

Pas als je je bewust wordt van je gevoeligheid voor wat er om je heen is en gebeurt, kun je er iets aan doen. Als ik zelf voel dat alle energie uit mij verdwijnt, sta ik stil bij wat ik nodig heb om mezelf weer op te kunnen laden. Graag deel ik mijn tips met je:

  1. Maak bewust tijd en rust voor jezelf.
  2. Vraag je af: wat is van mij en wat komt van andere mensen bij mij binnen.
  3. Neem een douche en zeg tegen jezelf: alles wat niet van mij is laat ik gaan. Dit is een uitstekend loslaat ritueel.
  4. Doe iets waar je blij van wordt: lees een fijn boek of kijk een positieve serie.
  5. Maak een wandeling en doe als in het liedje van Ramses Shaffy:

Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Want daar is de blauwe lucht
Hoog Sammy, kijk omhoog Sammy
Want daarboven lacht de maan.

Wil je weten wat je kunt doen aan jouw energiehuishouding, misschien is dan een persoonlijk consult iets voor jou.

Ik wens je veel succes en energie!