Zitten jouw emoties je in de weg? Op je werk of thuis? Word jij regelmatig overvallen door emoties en wil je daarvan af? Er zijn van die mensen, die geen emoties tonen. Je ziet ze nooit worstelen met emoties. Ze zijn consistent en in control. Lijkt jou dat ook zo ideaal?

Iedereen kent emoties
We kennen allemaal emoties, maar ze uiten zich bij iedereen anders. Ben jij een gevoelig type? Dan liggen tranen of paniek misschien eerder op de loer. Hoe kan jij daar beter mee omgaan? In de eerste plaats door vrede te sluiten met jouw gevoeligheid. Neem afscheid van je eigen oordelen over emoties. Dat is de eerste stap naar meer eigenaarschap.

Als emoties je overmannen
Gebeurt het jou vaak dat emoties de overhand krijgen? Je weet niet meer wat je moet zeggen. Krijgt een brok in je keel en de tranen lopen over je wangen. Of je wordt boos en kan het niet meer verbergen. Teveel emoties kunnen je blokkeren. Ze blokkeren jouw communicatie met de mensen om je heen. En werk je met intenties en doelen, waarbij je het Universum om hulp vraagt? Dan kan je dat ook wel vergeten. Overmand worden door emoties blokkeert elke vorm van zuivere communicatie en ook je intuïtie. Zodra je emoties de overhand krijgen, ben je eigenlijk al een stapje over je eigen grenzen gegaan. Het is de kunst om je emoties al eerder te onderkennen. En er goed naar te luisteren.

Het nut van emoties
Emoties zijn signalen, die je helpen aangeven dat er iets aan de hand is. In situaties of in je contact met andere mensen. Zij waarschuwen je voor de dingen die niet kloppend zijn. Prachtig dus! Neem je verantwoordelijkheid om op tijd te luisteren naar wat je voelt. Dan zijn je emoties zuivere richtingaanwijzers in je werk en je leven.

OEFENING

Neem deze week elke dag even de tijd om stil te staan bij je emoties. En stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat gebeurde er vandaag dat mij emotioneel raakte?
  • Welke emotie was dat?
  • In relatie tot welke persoon of situatie voelde ik die emotie?
  • Wat wil die emotie mij zeggen?
  • Welke behoefte van mij zit eronder?
  • Hoe kan ik die behoefte woorden geven?

Je emoties helpen jou om situaties te duiden. Ze kunnen ook je contact met anderen in de juiste richting sturen. Maar alleen als je op tijd aandacht geeft aan wat je voelt. Jezelf bevragen op een rustig moment is de belangrijkste gewoonte om je emoties te leren kennen. Om er vervolgens op een rustig moment woorden aan te geven.

Je gevoeligheid leren kennen
Gevoelig zijn is niet altijd makkelijk. Maar het heeft ook veel voordelen. Als je goed leert luisteren naar je gevoel, je intuïtie en je emoties, kan je situaties naar je hand zetten. Gewoon omdat je dingen doorziet en begrijpt. Zo neem je de eigenaarschap over je eigen leven terug.

Wil jij dat leren? Doe dan mee met mijn online cursus Ontwikkel je intuïtie voor meer professioneel en persoonlijk succes!

AANMELDEN

Met een hartelijke groet, Patricia