De drukke decembermaand geeft veel mensen stress. Omdat er teveel te doen is. Op het werk moet niet alleen een kwartaal goed afgesloten worden, maar ook het hele jaar. En de laatste week van het jaar willen veel mensen vrij zijn. Je viert Kerst met collega’s en natuurlijk is er thuis van alles te regelen. Heb je kinderen op school? Dan is daar ook het ene na het andere feestje, waarvoor je feestkleding, cadeautjes en eten moet voorbereiden. En als klap op de vuurpijl komt de hele familie bij je eten op eerste Kerstdag. Hoe overleef je dat? Het is belangrijk je energie goed te managen.

Goede planning voor rust in drukke tijden

Je rust bewaren is een uitdaging in deze tijd. Maar als je bewust bent waar je energie naartoe gaat, kan je deze wel managen. Zuinig zijn met je energie betekent onder andere dat je duidelijk weet wat prioriteit heeft. Waar ga jij je energie voor gebruiken? Een heldere planning helpt daar al bij. En dat doe je zo:

  • Maak op tijd een to-do-lijst

Schrijf alles op wat er moet gebeuren. Voor wie moeten er cadeaus komen? Welke data zijn belangrijk? Welke kleding hoort daarbij? En wat gaan we eten met de Kerst?

  • Maak een heldere planning

Als je weet welke taken er op je af gaan komen, kan je die plannen. Het is goed tegen stress als je precies weet wanneer je iets moet doen. En ook van tevoren tijd daarvoor in kan plannen.

  • Geef een duidelijke prioriteit en laat al het andere los

In drukke tijden is het belangrijk om je prioriteiten goed op een rij te hebben. Het is eigenlijk altijd een fijne gewoonte om dat te doen. Dus het is ook een mooie oefening voor de rest van het jaar. En alles wat niet belangrijk is? Laat dat los.

OEFENING | JE ENERGIE MANAGEN

Hoe bewust ben jij van je energie? Waar loop je op leeg? En waar krijg je energie van? Stil staan bij je energie is een belangrijke tool die je kan gebruiken om je rust te bewaren in stressvolle periodes. Maar hoe doe je dat?

Je energie managen kan alleen als je weet waar je energie naartoe gaat en waarvan je energie krijgt. Je daar bewust van worden is al het halve werk. Neem 3 gemiddelde werkdagen om inzicht te krijgen in jouw energie. Ga aan het einde van die drie dagen even zitten met pen en papier. Schijf je antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe stond ik vanochtend op? Had ik veel energie? Was ik uitgerust? Had ik zin in mijn dag?
  • Hoe verliep de ochtend? Wat ging soepel? Wat kostte mij moeite? Waar kreeg ik energie van? En waar liep juist mijn energie weg? Met welke collega’s had ik te maken?
  • Hoe verliep de middag? Was ik nog scherp? Wat liep goed? Werd ik moe of kreeg ik energie? Waar kwam dat door? Denk aan taken, omgeving of de mensen waar je mee sprak.
  • Hoe kwam ik thuis? Had ik energie over? Ben ik in de avond ook nog productief? Of is mijn energie al op? Kon ik genieten van mijn gezin? Of was ik te moe?

Als je dit drie dagen opschrijft, krijg je een goed beeld van je gemiddelde dag. Je wordt je bewust van je energie en waar deze weg loopt. Vervolgens kan je eens kritisch gaan kijken naar de energie die je besteedt aan alle zaken waar jij niets mee opschiet. Misschien is er een collega, die jouw energie wegneemt. Kan je die wat meer links laten liggen? Of is die collega niet te vermijden? Kan je jouw ergernis daaraan dan langs je schouders naar beneden af laten glijden? Of moet je het perse telkens vastpakken en aankijken? Soms is alleen al het negeren van negatief gedrag genoeg om het om te buigen. En stond je al moe op? Kan je dan vroeger naar bed? Door bijvoorbeeld geen tv meer te kijken of je telefoon na tien uur ’s avonds weg te leggen?

Maak nu een lijstje van de dingen die je anders zou kunnen doen. En oefen daarmee. Verandering is niet altijd makkelijk. Maar een ding is zeker: als je zelf verandert, gaat je omgeving met je mee. En feitelijk hebben we natuurlijk ook alleen die invloed op onszelf. Proberen een ander te veranderen is altijd zonde van je energie. Dat gaat namelijk nooit lukken. Dat beseffen kan ook al ruimte geven. Dat geldt natuurlijk ook voor familie. Je kan je druk blijven maken over je (schoon)familie, maar daar heb je alleen jezelf mee. Je eigen verwachtingen managen geeft je controle over elke situatie.

Een belangrijke regel is ook: accepteren wat je niet kan veranderen en je energie richten op wat je wel positief kunt keren. Het is de kunst om je bewust te worden van het verschil tussen die twee.

Je energie sturen naar een positieve uitkomst

Het beeld en de inzichten die je krijgt van deze oefening is voor iedereen anders. Zodra je weet waar je energie naartoe gaat en wat jou energie oplevert, kan je deze beter leren managen. Door heel bewust je energie alleen te gebruiken voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Je kan hierdoor ook je energie sturen naar een positieve uitkomst. Door alles wat negatieve energie oplevert links te laten liggen. Een belangrijke regel daarbij is ook: accepteren wat je niet kan veranderen en je energie richten op wat je wel positief kunt keren. Het is de kunst om je bewust te worden van het verschil tussen die twee.

Online cursus intuïtie: een mooi cadeau aan jezelf

In mijn online cursus ‘Ontwikkel je Intuïtie’ besteed ik een complete module aan ‘energie’. Als je jouw intuïtie verder ontwikkelt, weet je beter wat je wil. Daarna is het belangrijk om je energie op de juiste manier in te zetten. Zo kom je steeds dichter bij het leven dat je verlangt. Ik help je helder krijgen wat je wil en wat jij nodig hebt. En ik geef je de tools om echte verandering in gang te zetten. Naar een leven zonder stress en met vervulling. Wil jij dat ook?

Doe dan mee met mijn online cursus Ontwikkel je Intuïtie’ – Voor professioneel en persoonlijk succes