Hoog gevoelige mensen denken vaak ten onrechte dat hun gevoeligheid een zwakte is. Vooral op werkplekken die kracht en macht verheerlijken. Maar je hebt met die gevoeligheid juist unieke sterke punten, waarmee je het juist beter kan doen dan collega’s. Denk aan effectief communiceren en heel precies details kunnen bijhouden. Gevoelige mensen zijn vaak ook fijne teamleden, die oog hebben voor een ander.

Gevoeligheid op de werkvloer

Zijn er nadelen aan gevoelig zijn? Jazeker. Je kan slecht functioneren als je overrompeld wordt. Teveel prikkels maken je snel van slag. Maar als je je goed kan voorbereiden op interacties die er echt toe doen, zoals onderhandelingen? Dan scoor je veel beter dan je minder gevoelige collega’s. Het gevoel te zullen falen in een werkomgeving waar kracht en macht verheerlijkt wordt, is vaak ten onrechte. Het tegendeel is zelfs waar. Managers beoordelen mensen met een hogere gevoeligheid consequent als de best presterende in hun organisaties.

“Naarmate onze samenleving meer geautomatiseerd raakt, wordt de behoefte aan werknemers met intuïtie, creativiteit en empathie alleen maar groter. De capaciteiten van gevoelige mensen kunnen immers nooit door technologie worden gereproduceerd.”

Hoe maak je van je gevoeligheid je kracht? 5 Tips!

Je gevoeligheid inzetten in je werk? Hoe doe je dat? Bewustwording is eigenlijk de belangrijkste stap die je mag nemen. Het geeft je het vertrouwen dat je nodig hebt om op je best te functioneren. Ik geef je graag de volgende tips die je kunnen helpen om van je gevoeligheid je kracht te maken:

1. Vertrouwen hebben in je communicatieve vaardigheden

De meeste hoog gevoelige mensen hebben een hoge emotionele intelligentie. Het vermogen om emoties bij zichzelf en anderen te herkennen en te begrijpen. Dit leidt tot zelfbewustzijn en sociaal bewustzijn. Als je bewust bent van die kracht, is het makkelijker om jezelf te managen. Wat laat je wel binnenkomen? En wat niet. Wat is belangrijk om te benoemen? En welke zaken mag je onbesproken laten? Bewust hiermee leren omgaan geeft je de mogelijkheid om helder te communiceren. Behalve op woorden, ben je ook goed afgestemd op subtiele gebaren en toon. Dat geeft je een voorsprong.

2. Help anderen de subtiele signalen herkennen

Nog een voordeel van veel voelen: je ziet kleine details die anderen misschien hebben gemist. Jij bent degene die iets ontdekt dat niet helemaal klopt, voordat je bedrijf een nieuwe kandidaat aanneemt bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor woorden in een tekst of mogelijkheden om te bezuinigen als je in de financiële dienstverlening zit. Je bent pas tevreden als elk detail is uitgewerkt en elke gebeurtenis is gepland.

3. Verborgen informatie ontsluiten in een team

Je hebt een groot vermogen om rekening te houden met de gevoelens van mensen. Dat maakt jou een sympathiek teamlid. Je bent ook goed in het overdenken van verschillende onderdelen van complexe vraagstukken en beslissingen. Je haalt verborgen voor- en nadelen boven water. Je kan een helder overzicht maken, maar bent niet per definitie de beslisser. Gebruik jouw vermogen voor het verzamelen van input en analyse.

4. Gebruik je creativiteit om problemen op te lossen

Jouw intuïtieve aard geeft je toegang tot veel creativiteit. Jij kan daar makkelijker bij dan iemand die verder weg staat van zijn intuïtie. Brainstormen kan je als geen ander. Als creatief persoon ben je diep in harmonie met je innerlijke wereld en dit kan leiden tot fascinerende doorbraken, innovatieve oplossingen voor problemen en een uniek gevoel van helderheid. Iets dat de meeste van je collega’s nauwelijks ervaren. Als jij je veilig voelt om dat te delen, zullen collega’s zich vaker tot je wenden voor inspiratie wanneer ze zelf vastlopen.

5. Bereid je voor op moeilijke situaties

Wat voor jou een ‘moeilijke situatie’ is? Als je overrompeld wordt tijdens vergaderingen of presentaties. Je emoties kunnen je verwarren en je kan bevriezen. Je kan je daar behoorlijk ongemakkelijk door voelen. Je verliest de controle. Het enige dat helpt is een goede voorbereiding. Denk in scenario’s, laat je gedachten gaan over vragen die anderen je zouden kunnen stellen. Maar bereid je ook voor op onverwachte situaties. Je kan zwijgen of zeggen dat je tijd nodig hebt om daarover na te denken.

Jouw sensitieve kracht voor je laten werken?

Ben jij hoog gevoelig en ervaar je ook sterke emoties? Dat kan soms als een zware last voelen. Vooral op je werk. Maar waarschijnlijk laat jij een enorm waardevol potentieel links liggen. Is het voor jou tijd om je gevoeligheid te laten zien voor wat het is? Jouw grootste kracht! Daar kan ik je bij helpen.

Ik werk al ruim 25 jaar succesvol in het bedrijfsleven als coach en adviseur met behulp van mijn helder weten en intuïtie. Ik help mensen om hun gevoeligheid te laten groeien. Bewustwording is de sleutel tot succes zowel persoonlijk als professioneel. En de mensen die soms onbewust hun intuïtieve gaven al met zich meedragen? Hen help ik om deze op de juiste manier in te zetten voor succes in werk en leven.