Wist je dat hoe je je verbindt (of juist niet) met anderen, wordt bepaald door je wijze van hechting? Voor een goede hechting heb je zowel je vader als je moeder nodig. De hechting met je moeder start al in de buik, die met je vader ontstaat meestal op het moment dat je geboren wordt. De manier waarop je ouders zijn gehecht werkt ook door op jouw hechting, daar heb je geen enkele invloed op. Dit zijn zogenaamde patronen, en deze patronen zetten zich onbewust voort.

Verbinden

Als ik het woord hechting gebruik, dan bedoel ik de manier waarop deze ontstaat tijdens de zwangerschap. Met hechten – een werkwoord – verwijs ik naar de manier waarop je je verbindt; de manier die voortvloeit uit jouw manier van hechting.

Zonder mijn eigen levensverhaal – ik schrijf erover in Jouw wil staat op de gang – zou ik mij nooit verdiept hebben in het onderwerp hechting en de gevolgen daarvan op zowel je persoonlijke als zakelijke relaties. In mijn boek reik ik je de puzzelstukjes aan die je inzicht geven in wie je bent en waar je vandaan komt. Deze inzichten stellen je in staat om patronen te doorbreken en op een andere, betere manier verbinding aan te gaan met jezelf en anderen. Ook vertel ik welke aspecten van invloed zijn op je hechting, en hoe een veilige hechting kan omslaan in een onveilige hechting.

Verlatingsangst

We staan er niet altijd bij stil, maar algemeen voorkomende levensgebeurtenissen kunnen diepe indruk maken op een kind. Bijvoorbeeld een verhuizing, of meerdere, kan grote impact hebben op je manier van hechten. Neem Mark. Zijn vader werkt voor een groot internationaal bedrijf. Dit brengt met zich mee dat het gezin iedere twee, drie jaar naar een ander land verhuist. Net als Mark zich gesetteld heeft, vriendjes heeft gemaakt en gehecht is aan zijn nieuwe omgeving, wordt alles weer ingepakt om naar het volgende land te gaan. Wanneer Mark zestien jaar is, kiezen zijn ouders eindelijk voor een permanente woonplaats.

In zijn volwassen leven is Mark iemand die makkelijk contact maakt, met vrijwel iedereen goed overweg kan, vriendelijk is en positief. Hij maakt zich dingen snel eigen, houdt van afwisseling en staat altijd open voor iets nieuws. Mark is daarnaast ook vluchtig en snel verveeld. Hij gaat nooit diep en het lukt hem niet een echte, hechte vriendschap te ontwikkelen. Het zal je niet verbazen dat Mark moeite heeft om zich emotioneel te binden. Hij heeft het gevoel geen wortels te hebben.

Mark vertoont veel kenmerken van Enneagram type 7, de optimist (zie Jouw wil staat op de gang en mijn vorige blog Welk Enneatype ben jij?). Hij heeft altijd nieuwe ideeën, ziet overal kansen en mogelijkheden. Hij is leuk en enthousiast gezelschap, zolang hij maar niet teveel ‘moet’ van zijn omgeving. Voor lastige en vervelende zaken loopt hij liever weg. Afspraken nakomen vindt hij moeilijk; liever houdt hij keuzemogelijkheden. Ook kan hij behoorlijk eigenwijs zijn en discipline is niet zijn sterkste kant. Type 7 wordt gedreven door optimisme en willen genieten, weg van de pijn. Mark z’n grootste valkuil is dat hij zijn pijn het liefst onder het vloerkleed veegt.

In verbinding met jezelf

Bewustwording is de sleutel om dit te veranderen. Door in plaats van weg te kijken, je pijn aan te kijken. Door te voelen. Want wat je niet kunt voelen, kun je ook niet helen. Herken je je pijn, dan is dat de opening naar het omkeren van je gedrag. Doordat je je er bewust van bent, kun je erover spreken, een dialoog starten met iemand die je verder kan helpen.

Tweedaagse 1-op-1

Dat is wat ik onder andere doe tijdens mijn tweedaagse 1-op-1 coaching. Ik help je om inzicht te krijgen in jouw wijze van hechting en hechten en de elementen die dit hebben bepaald. Daarna kun je de patronen doorbreken en de verbinding aangaan met jezelf en anderen, op een manier zoals jij zelf wenst. Herken je het vluchtgedrag van Mark? Wil je je op een gezonde manier kunnen hechten? Neem dan contact met me op of schrijf je in voor een tweedaagse coaching: 06-55301258 of info@patriciadegroot.nl.