Ze moesten eens weten hoe hard jij toe bent aan vakantie. Je bent er dringend aan toe om er echt eens een paar weken helemaal uit te zijn: geen werk, geen deadlines, even geen collega’s.

Vakantie is bedoeld om te ontstressen, om volledig te kunnen ontspannen. Maar helaas, voordat je eindelijk weg kunt, moet er nog zóveel gebeuren…. Het lijkt het wel of het leven nog hectischer wordt dan het al was. Nog even vijf afspraken afwerken, in plaats van drie zoals je je had voorgenomen. Je raakt geïrriteerd, want je moet ook nog van alles in huis halen voordat je weg kunt. Kortom, de vakantie staat voor de deur, maar jouw hoofd loopt om. Herken je hier iets van?

Vakantiestress voorkomen
Het is niet eens zo heel moeilijk om vakantiestress te voorkomen. ‘Vakantie’ zit namelijk ook tussen je oren, het is een mindset. Het begint ermee dat je je realiseert dat de wereld heus wel doordraait, ook als jij er even niet bent. Mijn moeder zei altijd “het kerkhof ligt vol onmisbare mensen”. Dat is een no-nonsense uitspraak die ik je niet wil onthouden. En ik heb ook nog een drietal tips voor je:

  1. Maak een prioriteitenlijstje. Dat zou je eigenlijk altijd moeten doen, en nu zeker. Neem de vier kwadranten van Stephen Covey er eens bij: wat is urgent, wat is minder urgent, wat is belangrijk, wat is minder belangrijk? Kortom: wat is urgent én belangrijk en moet je werkelijk nog doen voordat je vakantie begint?
    Zijn die twee extra afspraken per dag écht nodig of kun je ze uitstellen tot na je vakantie?
  2. Maak op basis van je prioriteiten een planning voor de laatste twee à drie weken voordat je vakantie begint. Plan géén extra afspraken in en houd tijd vrij voor onverwachte urgente dingen. Dat scheelt een boel stress. Plan ook tijd in voor de regeldingetjes, de boodschappen, de controle van de auto, het afsluiten van je reisverzekering, enzovoorts.
  3. Verdeel de taken zowel op je werk als thuis en houd je daaraan.

Ik wens je een plezierige vakantie!