Er was een burn-out voor nodig om in te zien dat hij te veel moest van zichzelf. Er ‘moest’ zo veel, dat er voor ‘willen’ nauwelijks nog ruimte was. Het was een ingesleten patroon: eerst moest het werk af en pas dan mocht hij van zichzelf leuke dingen doen.

Zomaar een beetje lanterfanten, een boek lezen, een kop koffie drinken in het zonnetje, een wandeling maken in het bos, een dagje naar de sauna – hij vond dat niet kunnen als er nog zo veel was wat ‘moest’.

Ruimte voor nieuwe ideeën
Inmiddels weet hij beter. Hij heeft geleerd het ‘willen’ toe te staan en maakt daar bewust tijd voor vrij. Even niksen en niets ‘moeten’, levert veel nieuwe ideeën en nieuwe energie op. De meeste creativiteit krijg je door niks doen. Dan is je hoofd leeg en krijgen nieuwe ingevingen de ruimte.

Patronen onder de loep
Als je van jongs af aan hebt meegekregen dat je eerst ‘moet’ en dan pas ‘mag’, of dat je altijd je zondagse gezicht op moet zetten, omdat je emoties tonen zwak is, ben je daar zo aan gewend geraakt, dat het lijkt dat ze bij je horen, dat jij nu eenmaal zo bent.
Maar jij bent niet het patroon.

Jezelf bevrijden van je patronen
Van veel patronen die er door de jaren heen zijn ingesleten, kun je op den duur meer last hebben dan gemak. Maar het is niet zo makkelijk om ze te herkennen. Ze komen in de vorm van die stemmetjes in je hoofd, die je zeggen: ‘dit moet je doen en dat mag eigenlijk niet’. Je bent er zo aan gewend, dat ze volkomen logisch lijken. Je ziet zelf niet meer dat je er last van hebt, dat ze je steeds in hun greep houden. Hoe moet je dan weten dat het patronen zijn die eigenlijk niet bij jou horen? Hoe kun je ze herkennen, ontmaskeren en je ervan bevrijden? En wat levert dat op?

De eerste stap
Ingesleten patronen veranderen is een proces van bewustwording. De eerste stap is het belangrijkst: dat is de stap die je moet nemen als je vermoed dat jij misschien ook wel last zou kunnen hebben van deze patronen. Het is de stap van de erkenning dat je mogelijk een probleem hebt. Je patronen zullen zich hier hard tegen verzetten: ‘nee, je hebt geen probleem, zolang je maar doet wat je moet doen en niet doet wat niet mag’. Als jij dan toch op onderzoek uitgaat, zet je de eerste stap op een reis naar binnen, een reis die je meer zal opleveren dan je voor mogelijk houdt.

Haal het beste uit jezelf
Omdat die eerste stap zo moeilijk te vinden is, is het een heel goed idee daar hulp bij in te roepen van iemand die precies weet hoe dat proces verloopt. Tijdens de intensieve één-op-één Haal het beste uit jezelf help ik je je patronen onder de loep te nemen en laat ik je zien hoe je ze kunt herkennen en doorbreken.

Hartelijke groet,
handtek PdG0001