Vakantie: het lijkt wel of je er zó aan toe bent dat je zonder vakantie niet verder kunt. Je bent er dringend aan toe om een paar weken weg te zijn, niet aan werk en andere dingen te denken. Vakantie is bedoeld om te ontstressen, maar voor je eindelijk weg kunt, moet er nog zo veel gebeuren….
Op weg naar de vakantie lijkt het wel of het allemaal nog stressvoller wordt dan het al was. Er moet nog zo veel gedaan worden, er moet nog zo veel af en nog zo veel geregeld worden. Je plant vijf afspraken in plaats van drie, de irritatie slaat toe, want er moeten ook nog allerlei boodschappen worden gedaan. Je hoofd loopt om.
Als je zó aan je vakantie begint, heb je eerst een kleine week nodig om een beetje bij te komen van de extra stress.

Vakantiestress voorkomen
Het is gemakkelijk om je te verliezen in alles wat nog moet, en het is eigenlijk net zo gemakkelijk om die vakantiestress te voorkomen. Vakantie zit namelijk ook tussen je oren, het is een mindset. Het begint ermee dat je je realiseert dat de wereld heus wel doordraait, ook als jij er even niet bent. Mijn moeder zei altijd ‘het kerkhof ligt vol onmisbare mensen’.

Een paar tips:

  • Maak een prioriteitenlijstje. Dat zou je eigenlijk altijd moeten doen, en nu zeker. Neem de vier kwadranten van Stephen Covey er eens bij: wat is urgent, wat is minder urgent, wat is belangrijk, wat is minder belangrijk? Kortom: wat is urgent én belangrijk en moet werkelijk gedaan worden voordat je vakantie begint?
    Zijn die twee extra afspraken per dag écht nodig, of kun je die delegeren of uitstellen tot na je vakantie?
  • Maak op basis van je prioriteiten een planning voor de laatste twee, drie weken voor je vakantie. Plan géén extra afspraken in en houd tijd vrij voor onverwachtse urgente dingen, zodat je niet opgescheept zit met onnodige extra stress. Plan ook tijd in voor de regeldingetjes, de boodschappen, de controle van de auto, het afsluiten van je reisverzekering, enzovoorts.
  • Verdeel de taken zowel op je werk als thuis en houd je daaraan.

Plezierige vakantie!

Hartelijke groet,
handtekening Patricia de Groot