We kruipen langzaam uit de economische crisis, maar voor veel mensen is die nog lang niet voorbij. De economie trekt dan wel weer aan, het inkomen van professionals en de tarieven van zelfstandigen staan nog steeds onder druk, terwijl ook voor hen de vaste lasten stijgen. Velen hebben tijdens de crisis hun reserves moeten aanspreken of hebben moeten interen op hun vermogen. Nog altijd hoor ik van cliënten dat ze bang zijn dat ze niet genoeg werk zullen hebben, of niet de juiste nieuwe job zullen vinden. Sommigen vinden het lastig om het hoofd boven water te houden.

Natuurlijk heeft de nasleep van de crisis hiermee te maken, en soms spelen ook persoonlijke omstandigheden een rol. Maar de angst om zonder werk komen te zitten of te weinig inkomsten te hebben, is vaak ook een signaal dat je iets doet waar eigenlijk je hart niet ligt. Als je gelooft in de dingen die je doet, durf je gemakkelijker uitdagingen aan te gaan en een goede beloning voor je werk te vragen. Als je gelooft in wat je doet, heb je ook niet zo snel die angst om je werk te verliezen.

Maar jee, doen waar je hart ligt. Kan dat zomaar? Is dat niet een veel te grote stap in een periode waarin je het gevoel hebt dat je nog moet oppassen wat je doet? Loop je dan niet juist het risico dat het mislukt?

Vraag het een willekeurige zelfstandige of professional die deze stap heeft gemaakt – en dat zijn er veel. Iedereen zal je bevestigen dat het klopt: als je gaat doen waar je hart ligt, gaat alles stromen en lukken dingen waar je eerst zo veel moeite voor moest doen opeens als vanzelf.

 

chinees-woord-voor-crisisHet Chinese woord voor crisis bestaat uit twee karakters die ‘gevaar’ en ‘kans’ betekenen. Een crisis is niet alleen bedreigend, maar biedt ook kansen. Misschien wel omdat een crisis de noodzaak om het roer om te gooien vergroot. En als je je in je huidige situatie onzeker voelt over de toekomst van je werk en inkomen, is dat dan niet juist een uitgelezen moment om eens goed te gaan onderzoeken of je eigenlijk wel doet waar je hart ligt?

 

Speciaal voor zelfstandigen en professionals heb ik de Carrière-APK ontwikkeld. Een intensief tweedaags programma waarin we tot op het bot uitzoeken of je echt op de juiste plaats zit, waar je horizon ligt, waar je eigenlijk naartoe wilt maar wat je misschien altijd om oneigenlijke redenen niet hebt gedaan. Wat je zou willen doen als je zou doen waar je hart ligt.

Als je de Carrière-APK tijdig doet, kun je ingrijpen vóórdat je inderdaad zonder werk of inkomsten komt te zitten.

Als je bang bent om in de problemen te komen, is het moeilijk om vooruit te kijken en plannen te maken.

Als je weet dat je op de juiste koers ligt, hoef je niet meer bang te zijn voor de toekomst.