Onlangs sprak ik met Eva (50), die contact met me opneemt na het beluisteren van mijn serie podcasts. Ze is opgetogen: nu pas begrijpt ze waarom ze bepaalde beslissingen heeft genomen. Nu pas begrijpt ze haar weerstand tegen haar vader.

Podcast aflevering 8 gaat het over de emotionele afwezigheid van ouders. Eva vertelt dat haar vader veel afwezig was vanwege zijn werk, maar emotioneel was hij zeker beschikbaar. Haar moeder is er wel altijd, maar is tegelijkertijd emotioneel niet aanwezig. Vader doet alles verkeerd, zegt moeder. Eva gelooft dat, totdat ze merkt dat ze meer op haar vader lijkt dan op haar moeder. Haar vader is een stuk ouder dan haar moeder, en overlijdt wanneer Eva 39 jaar oud is.

Dat is nu ruim tien jaar geleden. Eva vertelt dat zij haar vader sinds zijn overlijden steeds beter is gaan begrijpen, en de overeenkomsten met zichzelf ziet. Hij is op jonge leeftijd gaan varen, ver weg van huis. Eva is op jonge leeftijd naar het buitenland geëmigreerd. Allebei lopen ze weg van de spanningen thuis, zonder zich daar bewust van te zijn. Want op het oog lijkt alles prima, niemand komt iets te kort, maar de voortdurende spanning tussen vader en moeder heeft grote impact op Eva en haar broertje.

Als volwassen vrouw belandt Eva twee keer in een relatie die behoorlijk veel op die van haar ouders lijkt. Met als enig verschil dat er nu geen kinderen in het spel zijn. Want Eva weet als twaalfjarige al dat ze geen kinderen wil. Ze steekt al haar tijd in het ontwikkelen van haar eigen bedrijf en zweert liefdesrelaties af.

Maar door het luisteren naar mijn podcasts, ziet Eva dat ze het patroon van haar vader heeft overgenomen. Zij besluit dat ze het anders wil, dat ze haar eigen weg wil lopen. Eva merkt gaandeweg dat ze zich steeds meer openstelt voor de buitenwereld, zelfs voor een relatie. Het duurt dan ook niet lang of ze loopt, zoals ze het noemt, de liefde van haar leven tegen het lijf. Nu Eva zich bewust is van haar oude patronen, lukt het haar om deze te doorbreken. Kortom: het is nooit te laat om te veranderen!

Wil jij ook patronen doorbreken en bewuster keuzes maken? Neem dan contact met me op, dan kijken we samen wat er voor jou mogelijk is.