Als kind heb je het nodig dat je ouders zich emotioneel op je afstemmen. Gevoel, oog en oor en begrip hebben voor jouw emotionele behoeften. Dat ze aandacht voor je hebben en meeleven met je pijntjes en ongemakken. Gezien en gehoord worden, vooral door je ouders, is nodig om een gezond basisvertrouwen te kunnen ontwikkelen. Hun positieve aandacht zorgt ervoor dat je je als kind belangrijk voelt. Het is de bevestiging van je bestaansrecht: je mag er zijn!

Emotionele verwaarlozing

Gevoelens tonen, gevoelens uitspreken en bespreken, samen dingen ondernemen; als deze positieve aandacht en uitwisseling ontbreekt, is er sprake van emotionele verwaarlozing. Emotionele verwaarlozing is een lastig thema. Want ouders doen dat meestal niet expres of bewust. Vaak is het zo dat ze zelf als kind ook ‘in de kou‘ zijn gezet. Ze hebben niet geleerd om met hun emoties om te gaan en geven dit gedrag door aan hun kinderen. Dit kan onder meer tot perfectionisme leiden.

Perfectionisme

Als Perfectionist vind je nooit iets echt goed of goed genoeg. Je hebt een heel goed gevoel en oog voor detail. Je ziet zaken die anderen over het hoofd zien. Over het algemeen ben je een serieus mens en strak in je normen en waarden, snel oordelend. Je ziet altijd mogelijkheden voor verbetering. Je bent verantwoordelijk en principieel, praktisch, gedisciplineerd en stopt veel energie in wat je doet. Je kunt scherp zijn in je communicatie en bent het liefst alleen ‘in charge’.

Een praktijkvoorbeeld

Harm (53) is ondernemer. Hij werkt hard en doet erg zijn best voor tevreden opdrachtgevers. Hij hoort regelmatig van zijn medewerkers dat ze hem ervaren als een slavendrijver, iemand zonder gevoel of compassie. Ze zeggen dat het nooit goed genoeg is. Harm besluit dat het tijd is voor verandering en meldt zich bij mij. Harm komt uit een gezin waarin zijn vader, moeder en broer allemaal studiebollen zijn, behalve hijzelf. Hij houdt meer van sporten dan van leren. Zijn moeder complimenteert zijn broer altijd met zijn goede cijfers en later met zijn goede baan. Zij ziet Harm met zijn middelmatigheid niet staan. Wat Harm later ook onderneemt, hoe goed hij ook met zijn bedrijf presteert: zijn moeder heeft het alleen over de capaciteiten van zijn broer. Harm realiseert zich dat hij zich altijd al emotioneel verwaarloosd heeft gevoeld en dat dat de drijfveer is van zijn gedrag. Wat zijn moeder met hem deed, doet hij nu precies zo met zijn medewerkers. Het onderliggende patroon: Harm is op zoek naar de goedkeuring van zijn moeder die hij nooit heeft gekregen. En zo heeft Harm zich ontwikkeld als een perfectionist.
(uit mijn boek: “jouw wil staat op de gang” een praktische handreiking voor betere relaties en meer levensgeluk)

Je comfortzone

Durf jij je comfortzone van tijd tot tijd te verlaten? Om zo je verleden niet meer, of in ieder geval minder, het heden te laten bepalen. Anders kan er niets in je toekomst veranderen. Mocht je denken dat een nieuwe relatie, ander werk of een nieuwe werkomgeving een oplossing is voor je onvrede of onvermogen, weet dan: Je neemt altijd jezelf mee. En elke gewenste verandering begint bij jezelf!

Wil je meer hierover lezen: bestel mijn boek
Of download het eerste hoofdstuk