Ik stap de kamer in en voel meteen dat mijn aanwezigheid niet gewenst is. Ik blijf staan en kijk de kamer rond. Er zitten zes mensen rond een vergadertafel en ik kijk ze een voor een aan. De blikken die ik terugkrijg spreken boekdelen: ga weg! Ook al weet ik alle ogen op mij gericht, toch loop ik door en geef een papiertje met urgente boodschap aan de voorzitter. Ik ‘pak op’ dat hier iets besproken wordt wat niet voor andere oren is bestemd. Na afloop zie ik Ruud, een van de aanwezigen, en vraag: “Hebben jullie besloten het door te drukken?”, zonder dat ik kan weten waar de vergadering feitelijk over ging. Ruud kleurt rood tot achter zijn oren en zegt: “Hoe weet jij dat nou?”.

Ik kan hele boeken vullen met dit soort voorbeelden. De reden: ik ben fijngevoelig en pik veel signalen op, ook zaken die niet meteen of concreet waarneembaar zijn, maar voor mij wel voelbaar. Ik heb van deze fijngevoeligheid al lang geleden mijn werk gemaakt.

Fijngevoeligheid
Met fijngevoeligheid bedoel ik niet overgevoeligheid of kwetsbaar zijn. Ik doel op je sensitiviteit; de voelsprieten waarmee je allerlei signalen kunt oppikken. Deze sensitiviteit betreft ook de manier waarop je ontvankelijk bent en dingen aanvoelt, dus of je open staat voor signalen. Dat kunnen signalen van je eigen binnenwereld zijn, of afkomstig uit de buitenwereld. En ook al heb je deze fijngevoeligheid, dat betekent nog niet dat je als vanzelfsprekend luistert naar je gevoel en gebruik maakt van je sensitiviteit. Het kan best zijn dat je je niet altijd bewust bent van je sensitiviteit. Hoe fijngevoeliger je bent, hoe groter de kans dat je regelmatig het gevoel hebt dat alle energie uit je weggetrokken is. Misschien omdat je je nog niet voldoende bewust bent van je eigen fijngevoeligheid. Wil je zo’n energielek minimaliseren of mooier nog, voorkomen, dan is er werk aan de winkel.

Een last
De hele dag door zijn we aan het communiceren, aan het zenden en aan het ontvangen. We zijn bijna altijd in contact met anderen. ‘In contact zijn’ wil zeggen dat je ‘aan’ staat. Je voelsprieten staan aan en zijn gericht op het ontvangen van informatie, in welke vorm dan ook. ‘Aan’ staan kost per definitie energie. Dat is logisch en helemaal niet erg. Want echt contact maken kan immers alleen als je ‘aan’ staat.

Shiften van Aan naar Uit
Als je je bewust bent van je fijngevoeligheid en weet hoeveel energie dat je kost, begrijp je misschien ook dat je kunt kiezen of je ‘uit’ of ‘aan’ wil staan. Door bewust te kiezen om ‘uit’ te staan, neem je even ruimte voor jezelf en bouw je tijd in om weer op te laden. Dat houdt in dat je doelbewust uit contact stapt, je verbreekt als het ware de verbinding. Dat wisselen tussen ‘aan’ en ‘uit’ noem ik shiften.
Een voorbeeld: als ik op een werkdag de behoefte voel om mezelf weer op te laden, dan neem ik bewust een time-out om te kunnen shiften. Dat doe ik bijvoorbeeld door even mijn handen te gaan wassen en in die korte afwezigheid bewust van ‘aan’ naar ‘uit’ te shiften. Ook is het zo dat wanneer ik de behoefte voel om naar ‘uit’ te shiften, mij dat iets te zeggen heeft. Namelijk dat mijn hoofd te vol is, of dat ik me teveel heb verbonden met de energie van iemand anders. En dat gebeurt mij regelmatig in mijn werk, mijn fijngevoeligheid vangt alle signalen op. Bewust en onbewust registreer ik ze allemaal, en soms kan er echt niets meer bij. Dus als ik voel dat ik te ‘vol’ zit, ga ik bewust shiften en ontladen voordat ik weer verder kan.

Hoe dan?
Is jouw fijngevoeligheid een zegen of een last? Dat bepaal je zelf. Door je er meer bewust van te worden, ga je inzien dat je een keus hebt hoe ermee om te gaan. En hoe bewuster je dat doet, hoe beter je voor je eigen energiehuishouding leert zorgen.

Hoe doe je dat, shiften van ‘aan’ naar ‘uit’? Uit staan betekent dat je geen interactie hebt met anderen. Je kiest er dan voor om even alleen te zijn, uit contact te gaan, om te ontladen en weer op te laden. Dat kun je op veel verschillende manieren doen:

  • Een boek lezen
  • Naar muziek luisteren
  • Douchen of badderen
  • In de natuur lopen of langs het strand
  • Even helemaal niets doen, lummelen.

Waar je voor kiest is niet belangrijk, als het voor jou maar werkt en plezierig is.

Wil je onderzoeken hoe jouw fijngevoeligheid werkt of deze ontwikkelen, bel of mail mij gerust voor een afspraak: 06-55301258 of info@patriciadegroot.nl