Ken jij iemand die altijd beren op de weg ziet? Zie je die beren zelf ook, als je aan iets nieuws moet beginnen of iets moet ondernemen wat je nog niet eerder hebt gedaan?

Laten we eens naar een paar van die beren kijken.

“Daar heb ik geen tijd voor”
“Dat lijkt me veel te moeilijk”
“Dat vind ik eng”
“Daar is geen geld voor”
“Dat hebben we nog nooit zo gedaan”

Herken je ze?

Mensen hebben een natuurlijk mechanisme om obstakels op te werpen, als ze aan iets moeten beginnen wat heel nieuw of uitdagend voor ze is. Je bedenkt van alles om het niet te hoeven doen: geen tijd, geen geld, omstandigheden.

Wat hier achter zit is onzekerheid, angst voor mislukking, angst om gezien te worden. Dus kruip je veilig weg achter de obstakels, om de beren niet te hoeven ontmoeten.

Als je goed kijkt zijn die beren eigenlijk je vrienden, die jou een excuus geven de uitdaging niet aan te gaan. Best comfortabel zo; als je blijft zitten waar je zit kan je ook niets overkomen.

Maar als je nog beter kijkt zijn die beren maar vervelende vrienden, die jou er steeds van weerhouden nieuwe dingen te proberen. Als je nooit iets nieuws probeert, leer je ook niks bij. Dan loop je kansen mis om je te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe inzichten te verkrijgen, te groeien als mens en in je werk.

Vaak zijn die beren die je benoemt, die obstakels die je voor jezelf opwerpt, gekoppeld aan patronen en overtuigingen die je al veel langer met je meedraagt. Misschien heb je diep vanbinnen het gevoel: “Ik kan het niet”, “Ik ben niet goed genoeg”, “Als het mislukt gebeurt er iets ergs”. Eigenlijk zijn dat de echte beren waar je mee worstelt en waar je maar liever niet mee wordt geconfronteerd.

Je echte uitdaging

En tegelijkertijd ligt daar voor jou de grootste en mooiste uitdaging. Ga eens kennismaken met die beren. Ga eens met ze praten. Ga eens kijken waar ze vandaan komen en hoe ze bij jou gekomen zijn. Ga eens kijken wat ze eigenlijk voorstellen en hoe je met ze kunt afrekenen. Het mooie daarvan is dat je ze dan ook voorgoed kwijt bent.

Dat is wat ik onder andere doe met mijn cliënten tijdens de intensieve tweedaagse één-op één “Haal het beste uit jezelf“. We kijken naar oude patronen en vastzittende overtuigingen die je belemmeren te worden wie je bent, je volle potentie te benutten. Na die twee dagen voel je je een nieuw mens. Bevrijd van je beren.

Hartelijke groet,
handtekening Patricia de Groot