Vakantie is een mooie gelegenheid om energie te tanken. Maar het is zeker niet de enige gelegenheid. Energie tanken zou je eigenlijk het hele jaar door moeten doen en dat kan ook. Hoe? Door structureel tijd voor jezelf in je dagprogramma te plannen. Het levert je veel meer op dan je denkt.
Toch voelen veel mensen zich schuldig als ze tijd voor zichzelf nemen. Het voelt een beetje als spijbelen: je bent immers bezig met iets voor jezelf. Je maakt tijd op waarin je niet productief bent of geld verdient.

‘Dit gaat fout’
Een mooi voorbeeld kwam van een cliënt van me. Hij werd 50 en zag in de spiegel iemand waar hij helemaal niet gelukkig mee was. Te zwaar, te gestrest, altijd maar aan het werk, nooit ergens tijd voor. Hij realiseerde zich: ‘Als ik zo doorga, gaat het fout’. Hij besloot een radicale ommezwaai te maken en veranderde zijn levensstijl drastisch. Hij begon de dag niet meer met zijn mail doornemen, maar met sporten. Elke dag een uur. Hij stopte met zes, zeven dagen per week te werken en plande tijd in voor ontspanning.

Ideeën tijdens het sporten
In het begin was het erg wennen. Het kostte hem moeite zijn planning zo te veranderen dat hij tijd voor zichzelf nam. Maar al snel zag hij wat het hem bracht. Niet alleen viel hij 20 kilo af, hij krijgt tijdens het sporten de creatiefste ideeën, heeft meer plezier in wat hij doet en voelt zich tien keer zo goed. En dat allemaal doordat hij besloot meer tijd te nemen voor zichzelf om te sporten en te ontspannen. Hij heeft zo veel meer energie dat hij de ‘verloren’ tijd dubbel en dwars terugverdient. En hij zegt tegen iedereen die het horen wil: dit had ik veel eerder moeten doen!

Gun jij het jezelf?
Tijd maken om te sporten, om te ontspannen, om energie te tanken is geen verloren tijd. Meer energie hebben komt alles ten goede. Je werk, je gezondheid, je relaties. En toch ervaar je dat rare schuldgevoel alsof het niet zou mogen. Waar komt dat vandaan?
Tijd nemen voor jezelf is kiezen voor jezelf. Is goed voor jezelf zorgen. Voel je de weerstand ‘mag ik dit wel?’ Voelt het als spijbelen? Dat betekent dat je je nog laat leiden door een oude overtuiging dat jij het eerst moet verdienen, of dat je er geen recht op hebt.
Jezelf gunnen om tijd voor jezelf te nemen levert daarom nog veel meer winst op voor je gezondheid. Je bevrijdt jezelf ook van een oude overtuiging die je in feite alleen maar tegenwerkt. Goed om daar eens over na te denken tijdens je volgende rondje hardlopen of fietsen.

Zomerse groet,
handtekening Patricia de Groot