Zet jij je voor 120% in voor je werkgever? Maak je lange dagen en is alleen perfect goed genoeg? Gefeliciteerd, je bent een echte perfectionist. Dat klinkt als een mooie eigenschap, maar wat gebeurt er als iets niet ‘perfect’ is? Waarschijnlijk ben je dan teleurgesteld in jezelf en maak je jezelf verwijten.

Altijd alles perfect doen, is onmogelijk. Maar streven naar perfectie leidt er wel toe dat je jezelf bekritiseert, onzeker wordt en bang bent voor mogelijk negatieve feedback van anderen. Dat is destructief en slurpt energie. Vervolgens scoor je ook nog een dikke onvoldoende op geluk, zingeving en creativiteit.

Krampachtig
Als je perfectie nastreeft, kom je nooit uit je comfortzone. En probeer je dus nooit iets nieuws. Allemaal om te voorkomen dat je faalt of kritiek krijgt. Je wordt krampachtig en er is geen ruimte voor creativiteit of genieten. Je denkt dat je jezelf beschermt tegen kritiek of mislukking, maar eigenlijk maak je jezelf afhankelijk van de goedkeuring van anderen.

Het blijkt dat perfectionisten gevoelig zijn voor stress, verslaving en onzekerheid. Je verstikt jezelf met ‘moeten’ en er is geen ruimte meer voor ‘mogen’ of ‘willen’. Ik zie veel perfectionisten in mijn praktijk en zie het patroon: het overmatig zoeken naar bevestiging van anderen. Door je bewust te worden waar dat patroon vandaan komt, kun je leren de onderliggende angst te accepteren en los te laten. Pas dan komt er ruimte voor ontwikkeling en groei.

Uit mijn praktijk
Vrouw (53) directeur en aandeelhouder van een adviesbureau:
“Ik merkte dat de rek er uit was bij mijn werknemers. Ik hield de teugels heel strak in handen en had, zonder dat te willen, een angstcultuur gecreëerd. Niemand durfde nieuwe ideeën te opperen en de focus lag alleen op korte termijn resultaat.

Onder begeleiding van Patricia werd ik me bewust van mijn perfectionisme en controledrang. Belangrijker nog, ik begreep waaróm ik zo handelde. Ik leerde wat ik anders kon doen en besloot om een dagdeel per week te reserveren voor brainstormen en innovatie. Het resultaat was verbluffend toen mijn medewerkers eenmaal uit hun schulp kropen. Er ontstond ruimte voor creativiteit, de sfeer verbeterde en het ziekteverzuim ging omlaag. Door een stapje terug te doen en er minder bovenop te zitten, zette mijn bedrijf een grote stap vooruit.”

Ben jij ook een perfectionist die beter wil scoren op geluk, zelfvertrouwen en ontspanning? Met twee dagen coaching help ik je op de goede weg en maken we samen een realistisch plan dat ruimte geeft voor groei en geluk.

Hartelijke groet,
handtekening Patricia de Groot