Volgens de cliënten van Patricia de Groot zou iedereen de kans moeten krijgen om een tweedaagse 1-op-1 te volgen. 2 Hele dagen lang gaat het om jou en om niemand anders dan om jou. Patricia neemt je bij de hand, geeft sturing, maar ondertussen beslis je zelf over hoe je een nieuwe invulling geeft aan bestaande strategieën, hoe je patronen doorbreekt. Je bepaalt hoe jouw toekomst er uit komt te zien en hoe je daarin kunt groeien, zowel privé als professioneel.

Wat kan ik doen om mijn staf te laten bloeien?
Jan Veurink (53) heeft onlangs zo’n tweedaagse sessie gevolgd bij Patricia de Groot. De blanke pit, ruwe bolster heeft veel plezier in zijn werk als bedrijfsleider. Sterker nog: hij staat sinds de 1-op-1 meer in zijn kracht als leidinggevende en loopt niet meer tegen vastgeroeste problemen aan. Jan merkte de laatste tijd dat de communicatie met zijn team steeds stroever verliep en dat de constante productie niet optimaal meer was. “Ik ben een 8 (Enneagram type) en probeerde steeds het werk van anderen nog eens dunnetjes over te doen. Ik moest duidelijk een stap terug doen om mijn mannen hun plek terug te geven. Patricia heeft mij laten zien wat ik kan doen om mijn staf te laten bloeien. En het werkt!”

Jezelf leren kennen
Communicatie. Een belangrijk punt, want zonder een goede dialoog kun je kwaliteitszorg niet garanderen, iets wat in een organisatie cruciaal is. Heel veel staat of valt met interactie, en zo ook met de 10 mensen (en indirect 150 man) waar Jan leiding aan geeft. “Door mijn stemvolume was ik altijd erg nadrukkelijk aanwezig, terwijl ik mij daar niet zo bewust van was. Ik was dominant en temperde mijn mannen, waardoor zij eigenlijk belemmerd werden om te doen waar ze goed in zijn. Patricia heeft tools gegeven om daar beter mee om te gaan. Vanaf dag 1 ben ik daarmee aan de slag gegaan en ik voel mij nu zoveel prettiger. Mijn stemvolume is gedaald met 50%, ik schreeuw niet meer om aandacht en vul niet in voor een ander. Ja, natuurlijk heb ik nog wel eens een terugvalletje gehad, maar ik signaleer dat nu sneller en reageer hierop. Kortom: ik heb mijzelf veel beter leren kennen.”

De roadmap, jouw route naar succes
Dat proces werkt na zo’n 1-op-1 nog wel even door. Maar wat gebeurt er eigenlijk precies tijdens een tweedaagse sessie waardoor je jezelf vervolgens verder ontwikkelt? “Je maakt als het ware een roadmap, je gaat samen met Patricia terug naar je jeugd, jouw referentiekader. Zo maakt ze je bewust van wie je bent, wat je doet en waarom je de dingen op die manier doet. Wat zijn mijn valkuilen en waarom volg ik bepaalde patronen? Vervolgens filtert Patricia alles tot 1 A4’tje en komt ze tot de kern. Dat is een talent, ook omdat ze het op een heel rustige manier aan je teruggeeft. Een eyeopener. Ik was na die twee dagen helemaal op, het is geen lampje dat aangaat, het is een supernova! Zoveel licht en lucht geeft het. En het mooie? Uiteindelijk doe je het zelf, dat is ook wat Patricia vanaf het begin al aangaf: Jan, jij hebt de sleutel in handen. Als jij niets doet, gooien we geld in de put en verandert er niets. Ze heeft gelijk gehad.”

Baat voor de gehele organisatie
“Ik raad deze manier van coaching dan ook aan iedere professional aan. Ik hoor dat er vaak negatief wordt over leidinggevenden; hun handelen zou dwangmatig zijn, ze willen controle uitoefenen en zijn directief. Patricia laat zien dat dit heel anders kan zijn en geeft de juiste tools om op een evenwichtige manier leiding te geven. Daar vaart de gehele organisatie wel bij!”

Door: Barbara van Baarsel – Buro Barcode