Je ziet anderen rond vijf uur de deur achter zich dicht trekken om leuke dingen te gaan doen, terwijl jij nog aan het werk bent. Je komt voortdurend tijd tekort en je werk lijkt nooit af.

Het beste uit jezelf willen halen, het zo goed mogelijk willen doen: dat is een mooie eigenschap. De lat hoog leggen inspireert en motiveert. Maar het kan ook doorslaan in perfectionisme. Alles altijd maar perfect willen doen, kan je danig belemmeren. Want het kan áltijd beter en dus is je werk nooit af en ben je zelden tevreden, hoe hard je ook je best hebt gedaan.

Perfectionisme is iets wat ik bij mijn cliënten vrijwel dagelijks tegenkom, omdat het kan leiden tot grote problemen. Perfectionisme werkt verlammend, kost je je nachtrust, levert je hoofdpijn op en kan leiden tot burn-out of zelfs een depressie. Veel mensen hebben met perfectionisme te maken. Is het niet bij henzelf, dan wel bij mensen in hun omgeving.

Perfectionisme kan voortkomen uit idealisme: je wilt het graag goed doen. Het is fijn als mensen onder de indruk zijn van wat je doet en tevreden zijn met je werk. Maar het is niet alleen je werk. Er is ook nog een privéleven en ook daar wil je het goed doen. Je hebt dus een heleboel ballen hoog te houden, maar het gevolg is dat je altijd wel ergens in tekortschiet. Altijd maar aan het werk zijn, omdat je het zo goed wilt doen, gaat ten koste van jezelf en uiteindelijk ook van je werk én van je privéleven.

Realiseer je dat ‘perfect’ niet bestaat. Het kan altijd beter, en dus is ‘perfect’ een onbereikbaar doel. Bovendien is het niet nodig. In je werk is het voldoende als jij het ‘goed’ doet. En privé geldt hetzelfde.

Als jij je hierin herkent en het gevoel hebt dat je perfectionisme je in de weg zit, is het nuttig te onderzoeken waar dat vandaan komt. Wie legt de lat zo hoog? Voor wie moet het beter?

Perfectionisme loslaten is een proces van bewustwording en inzichten. Meestal is er een onderliggende angst om fouten te maken. Als je het beste uit jezelf wilt halen, heb je er veel meer aan naar deze oorzaak te kijken, dan te proberen jezelf maar steeds te overtreffen.

Lees voor meer informatie over hoe ik dit aanpak het artikel: Tweedaagse 1-op-1: Haal het beste uit jezelf.