‘Ik neem veel te veel hooi op mijn vork’, vertelt een ondernemer me. ‘Ik neem te veel werk aan, ook werk dat ik eigenlijk niet leuk vind, maar ik heb het gevoel dat ik niet anders kan. Ik kan toch niet zomaar ‘nee ‘zeggen tegen een klant?’

Deze cliënte komt bij me, omdat ze begrijpt dat het zo niet langer kan. Ze komt om in de opdrachten die ze eigenlijk niet leuk vind en waardoor ze niet toekomt aan werk dat ze wél leuk vindt. Ze wil het graag anders, maar weet niet hoe ze verandering kan brengen in het patroon.

Te veel hooi op je vork nemen is vaak een kwestie van niet goed prioriteiten kunnen stellen of gebrek aan focus hebben. Veel ondernemers hebben daar moeite mee. Je hebt immers geleerd dat het veiliger is om op meerdere paarden te wedden. En ‘nee’ zeggen, dat doe je niet als zelfstandige. Dat ze daarmee niet alleen zichzelf tekort doen, maar ook hun klanten, beseffen ondernemers vaak niet.

Natuurlijk zitten er risico’s aan ‘nee’ zeggen. Dat is wat je innerlijke stemmetjes je toeroepen en wat je ervan weerhoudt om het te doen. In het niet stellen van prioriteiten, geen focus aanbrengen zit een zekere angst, omdat je niet scherp hebt waar jouw belangen liggen. Ben je bang om buiten de boot te vallen? Bang dat je die klant kwijt raakt? Of dat je die beter betalende klant toch niet krijgt?

Vraag jezelf eens af waarom je het moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen, en wat de reden is dat je al dat hooi op je vork neemt. De omstandigheden zijn één ding, maar waarom doet een ander het wel en jij niet? Alles aannemen omdat je het geld nodig hebt, kan een reden zijn, maar misschien kun je wel meer verdienen als je vaker ‘nee’ zegt tegen werk wat niet leuk vindt en een betere prijs vraagt voor werk waar je echt plezier in hebt.

Maar dan moet je eerst duidelijk hebben wat je écht leuk vindt. Waarvoor kom jij je bed uit? Wat zijn je drijfveren? Wat heb je nodig om de dag minimaal een 7 te geven en waarmee verdient de dag een 9? Als je dat scherp kunt krijgen, wordt ‘nee’ zeggen een stuk gemakkelijker en word je vork vanzelf lichter, waardoor je je handen vrij krijgt voor werk dat én leuk is én je meer oplevert.