Heb je het gevoel dat je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt? Dat je telkens dezelfde valkuilen tegenkomt? Of loopt het leven stroef, maar begrijp je niet waarom dat zo is? Je voelt dat je zaken anders wil doen, maar je weet niet precies waar het nou aan schort en waar je moet beginnen.

Alle mensen hebben vaste patronen, en dat is goed. Het geeft houvast en rust en maakt jou tot wie je bent. Maar soms blokkeren oude patronen je. Wat vroeger passend was, past nu misschien niet meer. Je loopt rond in een cirkel en komt steeds in vergelijkbare, lastige situaties terecht. Je reageert op bepaalde personen of situaties zonder dat je het door hebt en dat kost veel energie. Door hetzelfde gedrag te blijven vertonen, blijft ook de reactie van de ander hetzelfde. Een vicieuze cirkel.

Patronen doorbreken
Als je eerlijk naar jezelf kijkt, herken je die patronen dan? Of zou je daar hulp bij willen? Door je krachten, talenten, uitdagingen en valkuilen in kaart te brengen vind je de oude vastgeroeste patronen die jouw gedrag veroorzaken.

Door te begrijpen waar die patronen vandaan komen, leer je hoe je hiermee om kan gaan. Heel concreet. Je kijkt naar de keuzes die je hebt gemaakt en de achterliggende oorzaak. Zonder oordeel. Je bent dan in staat om verband te leggen tussen je karakter, je omgeving en vooral je eigen reacties. Zo krijg je inzicht in je valkuilen en kun je voorkomen dat je er opnieuw instapt.

Uit mijn praktijk
Een cliënte vertelt: “Vijf jaar na het volgen van de 1-op-1 tweedaagse sessie, werk ik nog steeds met de patronen die Patricia voor me heeft blootgelegd. Het geeft me houvast om bewuste keuzes te maken. Een van mijn valkuilen is het aangeven van grenzen. Die verandert niet, maar het manifesteert zich steeds op een andere manier. Nu ik dat herken, kan ik er veel beter mee omgaan. Ik leerde duidelijk te zijn en mezelf open te stellen. Zowel in mijn werk als privé. Anderen weten nu waar ze aan toe zijn en respecteren mijn grenzen daardoor veel beter.”

Door eerlijk te zijn tegen jezelf, zal je ruimte in je hoofd ervaren. Je valkuilen mogen er gewoon zijn, maar vragen veel minder energie van je omdat je weet hoe je er mee om kan gaan. Sta je ervoor open om een innerlijke foto te maken en je valkuilen in kaart te brengen? Ik help je graag, dan blijf je er niet in stappen maar kan je onbezorgd je pad volgen. www.patriciadegroot.nl