Heb jij al bereikt wat je altijd al wilde? Of had je nooit een duidelijk beeld van waar je naartoe wilde in je leven en je werk? Koos je de juiste studie? Of zou je eigenlijk een andere richting op willen om met meer bezieling te kunnen leven? Naarmate de jaren verstrijken krijgen we vaak een andere beleving van wat er echt toe doet in het leven. En omdat we een groot deel van ons leven werken, is het werk dat we doen daarbij van groot belang.

Doelen
Je hebt misschien al veel doelen behaald in je leven en je werk. Maar vaak zijn onze doelen achterhaald tegen de tijd dat we ze bereiken. Dat klinkt negatief, maar stimuleert je ook juist om de ogen op de bal te houden. Nieuwe doelen stellen. Dat houdt je scherp. En het brengt ons in beweging. Je verzamelt in je leven veel interesses en nieuwe ideeën. Waar je misschien niet altijd actie op ondernam. Maak eens een lijstje van wat je ooit bedacht, maar nooit uitvoerde.

Andere blik
Je kijkt inmiddels anders naar de wereld dan tien of twintig jaar geleden. Daarom is het belangrijk af en toe stil te staan bij jouw huidige visie. Kijk eens met een nieuwe blik. Zo waak je ervoor dat je blijft hangen in oude dromen, die misschien geen werkelijkheid werden. Terwijl je nu andere behoeften hebt. Je nieuwe plannen kun je nu wel waar gaan maken. En dat geeft je veel positieve energie.

Bezieling
Wat bezielt jou NU? En wat wil jij (later) worden? Als je daar een helder beeld van hebt, kan je stappen zetten in de juiste richting. Dat brengt een gevoel van zingeving. En het geeft je de moed om belangrijke beslissingen te nemen. Want misschien wil je wel minder werken of zelfs heel ander werk gaan doen.

Een sneltrein
De kans is groot dat je in een sneltrein zit. Een trein die niet te stoppen lijkt. Maar zodra je zelf even stilstaat, blijkt dat een illusie te zijn. Die trein, dat ben jij. Jij bepaalt welke stations je aandoet. Hoe hard die trein rijdt. En waarheen.

Waarheen wil ik dan?
Waarheen wil jij dat jouw trein rijdt? Welk spoor kies je? Als je jouw doel niet duidelijk hebt, weet je zeker dat je er nooit aankomt. Neem daarom regelmatig de tijd om even stil te staan. En kijk in de spiegel. Wie ben jij NU? En wat heb je nodig om jouw leven daarop af te stemmen?

Zingeving
Wat betekent zingeving voor jou? Iedereen is anders. Gelukkig maar. Het antwoord op de vraag wat jou bezielt of zin geeft is dan ook alleen door jou zelf te beantwoorden. Heb je eigenlijk geen idee? Omdat je er nooit bij stilstaat? Dan is het nu tijd om in de spiegel te kijken. Waar sta je nu? Hoe ben je hier gekomen? En waar wil je naar toe? Wat heb jij nodig om dat nieuwe spoor te kiezen?

Tips
Een paar makkelijke tips om even stil te leren staan:

1. Maak op vaste momenten tijd voor jouw innerlijke zoektocht. Zorg dat je alleen bent en creëer stilte om je heen. Houd pen en papier bij de hand, zodat je eventuele inzichten op kunt schrijven.

2. Leer mediteren om je hoofd tot rust te brengen. Dat is makkelijker dan je denkt. Je hoeft gedachten niet uit te bannen, want dat is onmogelijk. Je leert wel om je gedachten te laten komen en gaan. Zonder oordeel. Alles wat echt belangrijk voor je komt dan vanzelf boven drijven.

3. Haal herinneringen op aan bezielde, gelukkige momenten in je leven. Schrijf ze op en onderzoek de overeenkomsten. Probeer de kern van dat gevoel te omschrijven. Wat deed je, wat voelde je? Kun je dat -of iets wat daarop lijkt- misschien dagelijks herhalen?

Zingeving in leven en werk
Tijdens de tweedaagse Zingeving in leven en werk kan ik je helpen om helderheid te krijgen. Je krijgt duidelijke  antwoorden op tafel. Zodat je met nieuwe inspiratie en levenslust nieuwe keuzes kunt maken. Lees hier wat je kunt verwachten en neem contact met me op!

Meer informatie & aanmelden

Hartelijke groet,
handtekening Patricia de Groot