Ergens een begin mee maken is voor iedereen lastig. Het brengt onzekerheden, risico’s en een kans op afwijzing met zich mee. Evolutionair gezien hebben we geleerd om alert te zijn op dreiging en gevaar. Tot zover niks aan de hand, een gewaarschuwd mens telt immers voor twee.

Maar wat als je té voorzichtig of angstig bent? Als je voor alle nieuwe kansen wel een tegenargument hebt? Als je overal beren op de weg ziet en je hierdoor laat afschrikken? In dat geval belemmer je jezelf en kom je niet verder dan waar je nu bent. En dat is zonde! Het lijkt heel vertrouwd en prettig in je comfortzone, maar het is een kwestie van tijd dat er iets gaat wrikken. Wat eerst prettig overzichtelijk was, verandert langzaam in een wegversperring. Je kan niet meer verder en je zit vast.

Onderliggende angsten
In een eerdere blog schreef ik al over beren op de weg. Ze geven je een vals gevoel van vertrouwen maar belemmeren je in je ontwikkeling. Toch zijn ze waardevol, want als je slim bent kun je van beren leren. Confronteer de beer en vraag waarom hij er is. Hij zal je antwoord geven. Hij vertelt je over de onderliggende angsten en onzekerheden waar jij aan kunt werken.

De wegversperring lost op als je weet waar je valkuilen liggen, ze herkent en er op anticipeert. Je kunt je route weer vervolgen en komt waar je zijn wil. Het zal je voldoening en motivatie geven om weer door te reizen.

Uit mijn praktijk
Een professional die mijn hulp inriep, wilde voor zichtzelf beginnen maar durfde het niet. De angst om te falen hield hem tegen. “Dankzij Patricia heb ik mijn onzekerheden en patronen helder in beeld gekregen. Nu ik ze herken, heb ik er veel minder last van. Ik weet wanneer ik ze kan verwachten en hoe ik ermee om moet gaan. Het geeft me weer regie over mijn eigen carrière en leven. En het levert ook direct resultaat op, het is geen belemmering meer, hooguit een raadgever. Zo kan ik het maximale uit mezelf halen en dat voelt goed.”

Na het tweedaagse 1-op-1 coachingtraject heeft deze professional weer een realistisch beeld van zichzelf. Gesterkt door duidelijk inzicht in zijn krachten en valkuilen durft hij nu op zichzelf te vertrouwen. Het bedrijf dat hij heeft opgezet floreert. Net als hijzelf.

Heb jij jouw carrière route goed onder controle? Of kan je een routebeschrijving gebruiken? Onthoud dat een beetje gas terugnemen om te kijken hoe de weg loopt heel verstandig is. Maar zorg er voor dat je niet tot stilstand komt.

Hartelijke groet,
handtekening Patricia de Groot