Na de middelbare school maak je keuzes, die de loop van je werkende leven bepalen. En dat terwijl je later met hele andere ogen naar de wereld kijkt. En bovendien heb je misschien andere talenten ontwikkeld. Onze opvoeding heeft ook veel invloed op de keuzes die we maken. Soms duwt de ‘status’ van bepaalde beroepen ons in een richting. Tenslotte zijn vaak de verwachtingen van onze ouders bepalend voor welke studie we kiezen. Een carrière switch op latere leeftijd lijkt onmogelijk. Toch zijn er veel mensen die het doen. En met succes.

Na omzwervingen toch je droom waarmaken
Zo kreeg ik jaren geleden Marc (40) in mijn praktijk. Hij was een goede leerling op de middelbare school. Nadat hij het atheneum met negens en tienen afsloot, wilde hij naar het conservatorium. Want gitaar spelen was zijn passie. Maar daar dachten zijn ouders anders over. Hij ging wiskunde studeren en bakte daar de eerste jaren niet veel van. Uiteindelijk studeerde hij na een lange studietijd af in de economie. Al die jaren maakte hij vooral veel muziek. Doordat zijn echte talent zijn muzikaliteit was, kwam hij alsnog op het podium te staan. In ensembles met muzikanten die wel het conservatorium hadden afgerond.

Je kunt overal komen als je je dromen najaagt
Uiteindelijk kom je er wel. Ook als je in je jeugd om wat voor reden ook andere keuzes maakte. Je moet dan wel stappen durven nemen. En helder krijgen wat echt bij jou past. Want niet voor iedereen staat talent zo duidelijk boven water. Spijt hebben van vroegere keuzes is niet nodig. Je wist twintig jaar geleden niet wat je nu weet. Je mag je vrij voelen om van gedachten te veranderen. Hoe ouder we worden, hoe beter we onszelf leren kennen. We leren ook om onafhankelijke keuzes te maken. We hoeven onze ouders niet meer te imponeren. Je bent steeds meer vooral jezelf. En daar hoort soms ander werk bij.

Vrijheid is te koop voor geld
Fien (35) kwam bij mij (in de praktijk) toen zij net moeder was geworden. Zij is biologe en werkte in een commerciële omgeving. Zij had niet gedacht dat zij het zo moeilijk zou vinden om haar kinderen naar de opvang te brengen. Ze was van een vrije, onafhankelijke vrouw veranderd in een moederkloek. Althans, zo voelde zij zich, omdat zij haar werk niet meer zo belangrijk vond. Ik hielp haar in kaart te brengen wat haar talenten waren. Dat waren er best veel. Maar zij wilde perse thuis kunnen werken en de ultieme vrijheid ervaren om er helemaal voor haar kinderen te kunnen zijn. Inmiddels werkt zij als zelfstandig tekstschrijver. Zij verdient veel minder dan voorheen. Maar door haar vrijheid, voelt zij zich de koning te rijk.

Niet alles hoeft groots en meeslepend
Niet alle veranderingen hoeven van de ene op de andere dag. Soms is het goed om langzaam je leven en werk een andere richting te geven. Kleine veranderingen in je huidige werk, kunnen al grote resultaten geven. Door anders te werken. Of door nieuwe taken toe te voegen, die goed bij je passen. Hoe is dat voor jou? Wil jij jouw loopbaan ook eens onder de loep nemen?

Neem dan contact op voor een Loopbaan APK.
De Loopbaan APK is geschikt voor zowel professionals in loondienst als voor zelfstandig ondernemers.

Zonnige groet,
handtekening Patricia de Groot